Félévi előadástrend – fogadalom nélkül

A múlt félévben beharangoztam, hogy csak Prezit használok előadásokhoz, és be is tartottam, ami nagy szó, volt is szédülés rendesen, bár a végére igyekeztem finomabban navigálni, jobban csoportosítani a mondanivalókat – hiába, a nagy szabadságban az ember lassabban szorítja magát a logikai kapcsolatok egyértelmű hangsúlyozására. Miután manapság már rengetegen cuppannak rá a Prezire, és egyre többen temetik a PowerPoint prezentációkat, úgy döntöttem, teszek egy próbát, és az egyetemi előadások egy részét csak azért is utóbbi alkalmazással igyekszem összehozni, aztán majd persze meglátjuk, menet közben tudom-e tartani magam ehhez: vagyis nem teszek fogadalmat, csupán annyit, hogy nem fogadok meg semmit (na jó, annyit azért mindenképpen, hogy a bullet point listákat amennyire lehet, kerülöm!). Kevés időt töltöttem még a 2010-es PowerPoint-tal, de azt kell mondanom, egészen gyorsan lehet vele kellemes, látványos prezentációkat készíteni – naná, hogy első körben minden indokolatlan pörgő-forgó animációt kipróbáltam (egyébként le a kalappal a programozók előtt, egészen vagány dolgokat kreáltak, ráadásul piszok egyszerű testre szabni mindent), de majdcsak letisztul minden, mire kifundálom, milyen is legyen az egyszerű ám mégis látványos megoldás. Ami miatt azonban most az első hetekben mindenképpen próbálgatom a lehetőségeket, az a PowerPoint kevéssé emlegetett, úgynevezett “előadói nézete”, amely persze már a korábbi verziókban is ott volt, de mostanra egy nagyon jól használható irányítófelülettel is bír.

Így néz ki az előadói nézet felülete:

PowerPoint előadói nézet

Jól látszik, hogy három részre különül el a notebook képernyője: egyrészt természetesen látjuk a diákat, másrészt a jobb oldalon megjelennek a jegyzeteink (ha jól emlékszem, korábbi verziókban ez valahol az alsó régióban foglalt helyet, és meglehetősen kényelmetlen volt az olvasás), így egy pillantás is elég, azonnal tudjuk, miről van szó. Mondjuk nem lenne rossz húzás, ha a jegyzeteknél a betűtípust és a méretet is állítani lehetne, plusz külső monitor csatlakozása nélkül is ki lehetne próbálni ezt a nézetet – nagy segítség lenne. Szerintem egyébként sokan ezen hiányosságok miatt eleve ki sem próbálják ezt a módszert – pláne úgy nem, hogy a bevitel folyamán a jegyzetek még mindig egy kis sávba vannak száműzve a dia alá, amit ugyan átméretezéssel kicsit használhatóbbá tehetünk, de finoman szólva sem felhasználóbarát megoldás. Maga a prezentáció azonban kifejezetten kényelmessé válhat: nem kell papírokkal, cetlikkel kiegészíteni a diákat, hiszen mindent egy képernyőn kapunk:

PowerPoint előadás

Ráadásként a pontos időt is láthatjuk, valamint stopper méri az előadást is – notórius időtúllépőknek például eleve hasznos kis extrák ezek. Az alsó csíkban pedig folyamatosan figyelhetjük azt is, mi következik, hány dia van még hátra, így tulajdonképpen minden lényegi információ egy képernyőn sorjázik előttünk. Van valakinek valami best practice tapasztalata ezzel kapcsolatban? Egyáltalán használja ezt a lehetőséget bárki is?

Egy hozzászólás a(z) “Félévi előadástrend – fogadalom nélkül” című bejegyzéshez

  1. nem is tudtam, h van ilyen lehetőség… mondjuk mivel nincs itthon projektorom, csak holnap, az órámon tudom kipróbálni, de ki fogom – legalább egy teszt erejéig.
    az óra a legjobb az egészben, meg az, h látom a köv. diát (magamat :-D). a jegyzetekre nincs szükségem, bölcsész lévén három szóról akár órákat tudok beszélni.
    sajna nekem 2007-es pp-m van, de kísérletnek megteszi.
    köszi, nagyon informatív bejegyzés volt 😉

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.