Prezentáció – a hagyományos megoldásokon túl

Sokszor és sokféleképpen kerül elő a téma – szemináriumi kiselőadásoktól kezdve tudományos konferenciáig mindenhol alapvetően fontosnak tartom, ki milyen vizuális segédanyagot használ fel mondandójához, pláne, hogy hogyan. Sajnos azt látom többnyire, hogy bármily átgondolt és szépen csiszolt is egy-egy előadás, magára a diákra/prezire kevés idő jut, így valójában maximum kisegítő, mankó jellegű kényszermegoldásként (több esetben is hallottam már: “kötelező nyűgként”) jelennek meg a pontozott listás részek, karöltve a több mondatos idézetekkel. Nem vagyok a PowerPoint vs. Prezi vita híve, mert szerintem mindkettővel lehet kiemelkedően jót alkotni (kétségtelen, hogy a Prezivel gyorsabb és látványosabb az eredmény) – minden azon múlik, van-e ötlet, van-e indíttatás egy igazán figyelemfelkeltő és a figyelmet fenntartó perezentáció elkészítésére. Mivel mindkettő előnyeiről (és talán hátrányairól is) szóltam már, így inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy szerencsére van további alternatív lehetőség is kitűnni a tömegből – ráadásul ingyen, és úgy, hogy az elkészült munka mindig kompatibilis lesz a bemutatáskor használt eszközökkel (ebben eddig ugye a Prezi vitte a prímet). Borzasztó egyszerű a képlet: böngészőben működtethető, html+css+javascript alapú, könnyen programozható prezentációt kell kiókumlálni! Nem kell megijedni, nem fáj az annyira…

Van egyszerűbb és bonyolultabb megoldás is – lehet válogatni. Ha diákból álló prezentációt szeretnénk a lehető legegyszerűbb módszerrel, akkor valószínűleg a DZSlides lesz a nyerő: itt csupán egy html-fájllal kell bűvészkedni, amiben a stílust a szabványoknak megfelelően lehet alakítani, be lehet illeszteni képet, mozgóképet, vagy akár hangot is egy-egy diába. Könnyedén be lehet ágyazni weboldalakba is, így nincs gond a megosztással. Persze mindennek ára is van: bonyolultabb dolgokat nem igazán lehet elvárni az egy oldalból álló sablontól.

A Reveal.js – ahogy a neve is mutatja – már javascriptes megoldással működik, ennek megfelelően jóval látványosabb prezentációs anyagot lehet vele készíteni: négy irányba tudunk mozogni a nyilakkal, ami lehetővé teszi, hogy a diák mintegy sík felületen elhelyezve egymás mellett, illetve alatt is rendeződhessenek. Ha valaki megijedne attól, hogy a forráskódban turkáljon, és így fedezze fel a lehetőségeket, elkészült a rvl.io is, ami egy barátságos felületet nyújt Reveal-alapú előadások elkészítéséhez – esküszöm, jóval egyszerűbb és intuitívabb, mint a PowerPoint vagy a Prezi, villámgyorsan össze lehet állítani egy egészen jó kis prezentációt. Lehet online vagy offline bemutatót is tartani – de óriási előnye az is, hogy támogatja a mobil eszközöket, az érintőképernyős vezérlést is (mindezt mindenféle extra alkalmazás vagy kapcsolódó telepítés/feltétel nélkül).

A “legprezisebb” – és felvállaltan a Prezi alternatívájaként készült – Impress.js (szintén javascriptes alapokkal persze) igazán látványos, és flash nélkül csinálja azt, amit jelenleg a Prezi csak flash segítségével képes. Itt kénytelenek vagyunk a kódban játszadozni, de éppen elég a dokumentáció ahhoz, hogy kipróbáljuk, mit tudunk összehozni – egy idő után meglepően könnyedén lehet boldogulni itt is. Ahogyan a magyar előd, az Impress is a végtelen vászon elvén alapul, ahová tetszőleges sorrendben, netán összevisszaságban “dobáljuk” fel a mondandónk illusztrálni kívánt részeit, és megadhatjuk az útvonalat, amit szeretnénk bejárni a vizuális labirintusban. Érdekes egyébként, hogy az Impress beelőzte néhány húzásban a Prezit (akik viszont gyorsan léptek azóta), hiszen itt hamarabb volt kvázi-3D, illetve különböző animációs lehetőségek. Ha riasztó lenne a forráskód, vannak alternatív szerkesztési lehetőségek (nem olyan letisztultan egyszerű és vizuális, mint a rvl.io, de ha megnézzük, mi mindent lehet művelni ezzel az eszközzel, lehet, hogy könnyebben rászánjuk magunkat egy kis tanulásra is – pláne, hogy van lehetőség pl. markdown használatára is).

Én magam egyre erősebb késztetést érzek arra, hogy kipróbáljam valamelyik fenti megoldást élesben! Ó, és mondtam már, hogy nyílt forráskódú mindegyik?!

Egy hozzászólás a(z) “Prezentáció – a hagyományos megoldásokon túl” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.