Szegedi egyetemi Wi-Fi

“És én erről miért nem tudtam?!” rovatunk következik. Állandó, és az évek előrehaladtával fokozódó értetlenségemnek szoktam volt hangot adni, amikor jelzem, még mindig nincs kiterjesztett Eduroam, vagy helyi Wi-Fi mifelénk, az SZTE BTK környékén, erre tessék, kiderül, hogy van. Ráadásul már rég nem azzal az azonosítóval kell bíbelődni, amit a könyvtár biztosított, hanem egészen más, egységes, központi struktúra áll a szolgáltatás mögött. Ha valaki ezt tudta, és használja, ne is olvasson tovább. Ha valaki hozzám hasonlóan hőbörgött, de halvány lila segédfogalma sem volt arról, hogy ez már működik (és most lesütött szemekkel durva önvizsgálatba kezd), az viszont figyeljen: gyorstalpaló jön.

Első lépésként maradjunk annál, hogy aktív egyetemi polgárok vagyunk, vagyis hallgatók, oktatók, akik rendelkeznek ETR-azonosítóval. Ekkor ugyanis borzasztó egyszerű a helyzet: ellátogatunk a http://www.wifi.u-szeged.hu oldalra, szorgalmasan elolvassuk, hogy kell csatlakozni (alaposan elmagyarázzák minden rendszerre vonatkozóan), és a menü jobb oldalára pakolt “Bejelentkezés” pontra kattintunk. Megadjuk az ETR-es belépő adatokat, és voilà, már bent is vagyunk, ráadásul kapunk egy kis virtuális túrát is, hogy járjunk el ezt követően (nyugi, rövid, érthető, de felesleges kérdezősködést előz meg). Ha megvagyunk, irány a “WiFi szolgáltatás” menüpont, itt szerintem érdemes az SZTE WiFi és az Eduroam szolgáltatást is bejelölni, utóbbi ugye hazai és nemzetközi szinten is jól jön. Ha a rendszer visszaigazolta, hogy elfogadta a regisztrációnkat, akkor már csak arra kell emlékeznünk, hogy miként használjuk a szolgáltatást, ez pedig kb. annyira bonyolult, mint megjegyezni az ETR-azonosítónkat: tessék csak böngészni a releváns leírásokat.

Nagyjából egyébként annyiról van szó, hogy aktiválni kell a Wi-Fit a mobilon, kiválasztani mondjuk az SZTE-WiFi hálózatot, majd a felugró ablakban beállítani (ha automatikusan nem így jönne fel), hogy PEAP módszerrel MSCHAPV2-es hitelesítést kérünk, majd az azonosítóhoz beírjuk az ETR-azonosítónkkal kezdődő email-címnek látszó felhasználónevet (ilyesmi: absdef.sze@wifi.u-szeged.hu), majd beírjuk az ETR-es jelszavunkat, kiválasztjuk, hogy WPA/WPA2-es hálózattípusra csatlakoznánk, és már kész is vagyunk, kapcsolódhatunk. Onnantól pedig digitális kánaán. (Ha valakinek nem világos, tanulmányozza a leírásokat, ott képernyőképekkel is mutogatják, mikor hova kell bökni.)