Nem rettegni kell, hanem haladni a korral

Olvasom Valuska László összefoglalóját a Könyvfesztiválon tartott konferenciáról az Indexen, melyben sokat hallott és sajnos mind a mai napig jellemző problémázgatást idéz az előadóktól, akik nagy többségénél valahol elakadt a lemez, és szándék sem érződik arra nézvést, hogy a tűt arrébb lökjék pár barázdával. Ott van például Matyi Dezső, aki nagyvonalúan (értsd: abszolút dilettantizmusáról tanúbizonyságot adva) egyenlőségjelet tett az internet, a Google és a torrent között, hozzátéve, hogy az ebook nagyon nem fogja kiváltani a könyvet különben sem (bár akkor nem értem, mi a frászt aggódik oly nagyon). A beszámoló szerzője szépen beleszövögeti a tisztázó mondatokat, amelyekből kiderül, hogy a démonizált Google korántsem olyan galád üzleti cápa, mint amiként pl. Matyi is emlegeti, sőt, érvényes ám megválaszolatlan kérdésfelvetéssel is él:

Kérdés, mitől kell megvédeni a magyar piacot: a Google lemásolja a könyveket, a books.google.com-on elérhetővé teszi a megállapodás szerint a fülszöveget, részleteket vagy a teljes szöveget, de a kereskedelmi tevékenységből is kér, és mivel indexeli az egész tartalmat, jól kereshetővé válnak ezek a könyvek. Ez egyébként megint a kereskedelmet lendíti fel. (forrás: Index)

A kérdés tehát jogos: szerintem például az olyan könyvkiadó vízióktól kellene megvédeni a magyar piacot, mint amelyet kicsiny hazánk egyik legnagyobb kiadójának teljhatalmú vezetője hangoztat, ugyanis az általa felvetett megoldási javaslat évtizedekkel vetheti vissza a piacot, és talán ideje lenne előre tekintgetni, arról nem is beszélve, hogy azon csillogó-villogó ötlete, mely szerint “szigorú központi behatások kellenek, csak úgy lehet megvédeni a magyar piacot. Ti. a Google-től, a torrentezőktől”, nem feltétlenül korszerű ötlet, bármely kontextusát is vizsgáljuk. A magyar piaci szereplők még mindig abban gondolkodnak ezek szerint, hogy valahogy megakadályozzák a technológiai fejlődés következtében átrendeződő felhasználói szokások terjedését – amit, nem kell nagy jós tehetség ennek megállapításához, nem fog meggátolni senki, pláne nem egy magyar kiadó. Pláne úgy nem, hogy nagyon úgy tűnik, halvány lila segédfogalma nincs arról, miről is beszél. Márpedig ahhoz, hogy hatékonyan meg tudják védeni üzleti érdekeiket (még egyszer: ki ellen?), nem árt, ha ismerik és értik annak a technológiának (vagy inkább technológiáknak) a működését (szolgáltató és felhasználói oldalról egyaránt), amellyel úgy látszik, hadban állnak. Ma Magyarországon tehát ismét azzal kell foglalkozni, hogy egyfajta osztályellenséget vizionálva válságot és piacvesztést szajkózzunk, ahelyett, hogy a folyamatosan változó helyzetben lépést próbáljunk tartani – netán az életben egyszer a trendek éllovasaként valami nóvummal előállni, és működő alternatívát nyújtani. A lehetőség pedig adva van, senki nem tagadhatja – csak éppen a fejek nem tartanak ott, hogy éljenek vele. Márpedig aki nem óhajt előretekinteni, az a történelem szigorú törvényei szerint előbb-utóbb elbukik. Hát, ha valaki ennyire konokul nem hajlandó gondolkodni, és lassan az olvasót/felhasználót is maga ellen hangolja, az ne nagyon siránkozzon. Hajrá Google Books!

2 hozzászólás a(z) “Nem rettegni kell, hanem haladni a korral” című bejegyzéshez

  1. emlékszem anno az iTunes sikerével sokan azt várták, hogy majd végre a kiadók belátják, hogy mekkora potenciál van az online terjesztésben, és elhagyják végre a berögzött démonizáló maszlagot… na igen…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.