Markdown prezentációk

Miután elég sokat papoltam arról, hogy manapság mindent markdown segítségével írok, eljött a friss félév időszaka, és persze az is kiderült, hogy amit évek óta mondogatok (“Ebben az évben végre kevesebb előadást vállalok, nem lesz akkora a hajtás, lehet más projekten is dolgozni!”), most sem valósul meg, sőt: több előadást kell tartanom, mint eddig. Így megy ez. Viszont ezzel az is jár, hogy nem lesz időm slide-okat gyártani, még csak prezibe sem fogom dobálni az anyagot, és ha már annyira a markdown felé fordultam (olyannyira, hogy ha minden igaz, hamarosan tudós értekezésben is megfogalmazom, miért is rendkívüli dolog ez a formátum), a tavalyi – egyébként egészen jól szuperált slid.es alapú – prezentációs rutint sem viszem tovább, jöjjön valami, ami az új praxishoz passzol. Minden kívánságom így váljon valóra: amint ezt kigondoltam, jött is egy email a Draft mögött álló Nathan Kontny-tól, hogy lehet bizony markdown prezentációkat készíteni, ráadásul olyan pofonegyszerű az egész, hogy nem is értem, eddig miért nem találta ki senki.

Valójában nem kell mást tenni, mint a Draft menüjében kiválasztani, hogy prezentációt szeretnék készíteni, majd elkezdeni a munkát: az egyes diákra való tartalmakat három kötőjellel kell csupán elválasztani egymástól, így a rendszer automatikusan észleli a szegmenseket, valahogy így:

A markdown szabályai alapján természetesen képet vagy linkeket is be lehet illeszteni, viszont számomra most épp a rettenetesen egyszerű felület és használat a lényeg, valamint az a tény, hogy egyrészt bárhonnan el tudom érni az anyagot, másrészt offline is tudok dolgozni egy egyszerű notepad szövegfile-ban is, amit be lehet másolni egy az egyben a Draft felületére. Persze nincs különösebb formázási lehetőség (a kiemelésen és a listakészítésen kívül), nem szólhatunk bele az elrendezésbe sem: itt tényleg egy vázlatszerű, gyors megoldásról van szó. A Draft prezentációk mögött egyébként a Tom MacWright által összehozott Big prezentációs háttér áll (aminek van programozhatóbb, variálhatóbb, stand-alone változata is, ha valaki kódban turkálva, vagy személyre szabottabban akarja ezt a stílust használni, vagy offline is szeretné használni a prezentációját).

A lényeg, hogy miután tényleg vázlatszerűen összedobáltuk a mondandónkat a Draftban, egyszerűen egy CTRL+R billentyűkombinációval már meg is tudjuk jeleníteni. És ennyi. Ráadásul a projektjeinket könnyedén exportálhatjuk egyre több külső szolgáltatásba is: egy gombnyomással Kindle-re is lehet varázsolni az anyagot, vagy átmenteni a Google Dokumentumokba, Dropboxba, netán – ahogy mostanában, a tanári ingyenes fiókkal szoktam – a Basecampbe. Az egész rendszer az egyszerű-de-nagyszerű elven működik – és a lényeg tényleg a “működik” rész, hiszen mind szolgáltatás, mind praxis szintjén bevált. Nekem legalábbis mindenképp, hiszen észrevehetően felgyorsította a workflow-t, és kiküszöbölte a különböző alkalmazások és programok használatát is.

Egy hozzászólás a(z) “Markdown prezentációk” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.