Ha legális szoftver kell

Mindig meglepődöm azon, hogy a hallgatók és oktatók túlnyomó többsége még csak nem is hallott arról, hogy nem kell innen-onnan beszerzett szoftverekkel bűvészkednie, vagy ősrégi licenszű telepítőlemezzel bajlódnia, hiszen több módon is meg tudják oldani munkájukhoz (és szórakozásukhoz) elengedhetetlenül szükséges szoftvereik telepítését. Azt most hagyjuk, hogy mindig létezik ingyenes, főleg nyílt forráskódú alternatíva – ha valaki ezen az úton jár, akkor tudja, mit kell tennie, mind operációs rendszer, mind pedig alkalmazások tekintetében. Aki viszont szeretné kihasználni a másik út lehetőségeit, az most figyeljen! Nem elég, hogy mostantól a Corel termékei is ingyenesen megszerezhetővé váltak, frissült a Microsoft ajánlata is a Tiszta szoftver programban: immáron a Windows 7 mellett az Office Pro Plus 2010 is igényelhető – térítésmentesen. Mármint ha nem postai úton óhajtjuk beszerezni – mert akkor bizony van azért egy minimális költség. De minek bíznánk a szállítást a Postára, ha egy-két kattintással hozzá is lehet férni a vágyott szoftverekhez? Nincs másra szükség, csak a hallgatói azonosítónkra, és máris indulhat a banzáj – nézzük, mit kell tenni az etr-hez tartozó Modulón keresztül.

Először is, mindenki találja meg a Modulót – ehhez, ha eddig nem használta volna valaki, akkor a tisztaszoftver.hu-n a segítség. (Akik nem etr-rel bajlódnak, azok ide kattintsanak – marad a nyomtatványos igénylés.) Az etr-azonosítóval tessék szépen belépni a Modulo felületére, majd a Beadási helyek listájából válasszuk ki a Microsoft Campus-t.

Ezt követően kattintsunk az Űrlapok alatt a “Microsoft Campus licensz igénylés” linkre.

Ennek következményeképpen megjelenik az űrlap tájékoztatója, valamint alatta maga az űrlap is. A legegyszerűbb az, ha a jobb felső részen található “Kitöltés” gombra kattintunk, hiszen így automatikusan el is végzi a rendszer az űrlap kitöltését – egy dologra kell csak ügyelni, hogy az űrlap alján a kis négyzet ki legyen pipálva.

A következő oldalon a “Mentés és véglegesítés” gombra kattintsunk, okézzuk le a felugró ablakot, és máris megjelenik az e-academy oldala, ahol úgy kell eljárnunk, mintha egy online boltban járnánk – vagyis virtuális kosarunkba pakoljuk, amire szükségünk van, és “fizetünk”: persze látni fogjuk, hogy ingyenes a termék, dehát a folyamaton végig kell menni.

Miután ezzel megvagyunk, elfogadjuk a licensz szerződési feltételeit, mindent értelemszerűen kitöltünk, amit kell, és máris hozzájutottunk a legális szoftverünkhöz, hiszen a folyamat lezárásaként azonnal le is tudjuk tölteni őket! Hajrá!

Egy hozzászólás a(z) “Ha legális szoftver kell” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.