Bekezdések számozása EPUB formátumban

UPDATE: Kindle-re is megvan a megoldás (lásd a poszt végén!)

Minden évben, leginkább persze a szakdolgozat beadások időszakában felmerül a kérdés, hogy az egyre elterjedtebb e-könyves formátumokban megtalálható tudományos művekre vajon hogyan kell megfelelő módon hivatkozni. Van, aki liberálisabban kezeli a kérdést és azt mondja, ugyanúgy, mint bármely elektronikus dokumentumra, ahol nem lelhető fel az oldalszám (minthogy ez a fogalom ismeretlen az ilyen típusú reprezentációs módozatban), de olyan is van, aki ragaszkodik minimum a jól bevált bekezdések számozásához, ami lehetővé teszi az inkriminált szövegrész pontos megjelölését. Nincs is ezzel semmi probléma mindaddig, amíg kezelhető mennyiségű bekezdéssel van dolga a hallgatónak/kutatónak, hiszen nem nagy munka egy-egy fejezetben megadni annak az egy bekezdésnek a számát, amire éppen hivatkozik. De mi van akkor, ha többre is hivatkozik, vagy ha kezelhetetlenül sok bekezdés sorjázik a kérdéses szövegrészben? Nos, van módszer arra, hogy az e-könyv készítője beszámozza a bekezdéseket – sajnos azonban egyelőre csak az epub formátum támogatja azt, a Kindle könyvekre ez még nem jelent megoldást. UPDATE: van rá megoldás!

Ahhoz, hogy a bekezdéseket fejezetenként automatikusan elölről kezdjük számozni, egy ügyes CSS-trükkre lesz szükség, amit például imígyen lehet definiálni:

.chapter {
 counter-reset: paragraph;
 padding-left: 10px;}
p {
 text-align: justify;
 line-height: 1.22em;
 text-indent:1.2em;
 margin: 5px 0 0 7px;}
p:before {
 position: absolute;
 text-indent: 0px;
 left: 15px;
 padding-top: 2px;
 font-size: 80%;
 color: #888888;
 content: counter(paragraph);
 counter-increment: paragraph;}

Van tehát egy fejezetszintű definíció (.chapter), ami alá jönnek a bekezdést meghatározó tulajdonságok, és ami a lényeg: a p:before részben található content és az azt követő, azzal együttműködő counter-increment tulajdonságok, hiszen ezek irányítják magát a számozást – itt látható az eredmény. Ha ezt a sima HTML fájlt epubra konvertáljuk, akkor szépen meg is őrzi a bekezdések számozását a beállított stílusnak megfelelően (feltéve persze, hogy az olvasóeszközünk támogatja az ilyesmit – maga az epub formátum mindenesetre igen). Innentől kezdve nem lehet probléma a pontos hivatkozás, illetve ez a módszer jelentősen megkönnyítheti az olvasók dolgát, és nem ró különösebben elviselhetetlen extra terhet az e-könyv készítőire sem. Már csak azt kellene kiókumlálni, hogy vajon Kindle-formátumban hogy lehetne mindezt implementálni…

UPDATE

Bizonyos mértékig van megoldás Kindle-re is! Ez nem más, mint az AZW3-as formátum használata a MOBI helyett, ez ugyanis már jóval több CSS definíciót támogat. A Kindle Fire és a Paperwhite eszközökön csodásan megy, korábbi olvasókon még tesztelni kell (már amelyik persze magát a formátumot képes kezelni…).