A szakdolgozat-feltöltés tanulságai

Ahogy azt a múltkor beharangoztam, és a hallgatók túlnyomó többsége tudta is, ebben a félévben élesítettük a szakdolgozat-feltöltést, amely az eddigi adathordozón történő szakdolgozati fájl beadását helyettesítendő került kifundálásra. Ez azt jelentette egészen egyszerűen, hogy immáron nem kellett CD-t vásárolni, majd rámásolni egy kis fájlt, majd beadást követően az egészet kidobni, hanem egy feltöltő űrlap segítségével a hallgató egyszerűen beküldi egy online archívumba a dolgozatát, amit aztán egy zárt felületről az illetékes opponens és a témavezető érhet el. Két lépcsőben oldottuk meg a folyamatot: az első egy regisztrációs lépcső volt, amelynek során összevetettük a jelentkezők adatait a Tanulmányi Osztály záróvizsgajelentkezési adataival, majd ez alapján generáltuk a felhasználóneveket és a jelszavakat, amelyekkel a második lépcsőben fel lehetett tölteni a szakdolgozatokat. Bár működőképes megoldásnak bizonyult ez a folyamat, mégis jó lenne egy lépéssel rövidíteni: ha a TO a jelentkezők emailjét eleve átküldené, megspórolnánk a regisztrációt (erről persze majd tárgyalunk velük, reménykedve). Így a hallgatóknak még kevesebb feladata lenne ezzel kapcsolatban, és elkerülhetőek lennének azok a félreértések, miszerint a regisztráció egyenlő a feltöltéssel (az igazsághoz hozzátartozik azért, hogy ilyesmiről elenyésző mértékben volt szó szerencsére). A másik pozitív hozadéka ennek az lenne, hogy nem egy hónapig adminisztrálna az ember, minden beérkező regisztrációs kérelmet ellenőrizgetve, majd megerősítve (vagy elutasítva, pótlásra felszólítva) feldolgoznia, hanem egy listából két kattintással generálni az egész hóbelevancot.

Thesis doc lolcat

A feltöltés egyik sarkalatos pontja a dolgozat fájljának előkészítése volt – itt aztán sajnos minden extremitás előfordult. A szabályzat és a tájékoztatot teljesen világosan fogalmaznak, példával is illusztrálják, hogyan kell elnevezni a fájlt, ennek ellenére tömegével érkeztek a beazonosíthatatlan megoldások. A szabályos elnevezés ékezetek nélkül a következő lenne: Dragon.Zoltan. Am.MAT.2010.spring.doc – ehhez képest ilyesmikkel találkoztunk: végső.doc, szakdolgozat.doc, final.doc, a_szakdolgozat_címe_ékezetekkel_alcímmel_együtt.doc, ésatöbbi, lehet folytatni merészebb elképzelésekkel is. A rendszer persze regisztrálja a beküldőt, és hozzácsatolja az adataihoz a dolgozatot is, de ettől még néha megnehezíti az ember életét a figyelmetlenség. Apropó figyelmetlenség – számomra ez a legmegdöbbentőbb: emlékszem, amikor a két szakdolgozatomat írtam párhuzamosan, rengeteg alkalommal bújtam a nem túl hosszú szabályzatot plusz a Style Sheet-et, nehogy valami apró formai hibán vagy hiányosságon bukjak el, ötször ellenőriztem mindent, hogy rendben legyen, merthogy igenis fontos volt, hogy jól sikerüljön addigi pályafutásom magnum opusa. Nekem személyesen kicsit furcsa, hogy sokan nem figyelnek oda a részletekre, holott diplomamunkát adnak ki a kezeik közül (na jó, a merevlemezről), ami mégiscsak egyetemi éveik lezárása, összegzése, és végülis ez alapján (is) ítéltetik meg eddigi tevékenysége. Persze nem olyan sötét a kép, mint aminek e pár sor alapján gondolni lehet: BA szinten meglepően kevés ilyen eset fordult elő, tehát valószínű, hogy inkább arról van szó, többen még a korábbi szabályzatok alapján értelmeztek néhány dolgot, az új program pedig már eleve olyan szabályzattal indított, ahol kiindulási alapként van kezelve néhány mostanában bevezetésre került formai kitétel. Ha így van, akkor várhatóan egyre több precíz feltöltés születik a jövőben.

A folyamatot tehát megpróbáljuk egyszerűsíteni, ami azt is jelenti, hogy az első éles etapot követően szükség lesz leülni és áttekinteni, mely pontokon és milyen változtatásokra lenne szükség, hogy minél olajozottabban, gyorsabban, és automatizáltabban lehessen dolgozni – vagyis minél kevesebb időt vegyen el az adminisztráció, a felesleges körök futása. Mivel időközben kiderült egy sor javítandó dolog, elég tiszta a kép, mibe kell és lehet belenyúlni, és szerencsére elég rugalmas a technikai háttér ahhoz, hogy ezeket a változtatásokat a következő szakdolgozati hajrá előtt még tesztelni is tudjuk, hogy a finisre minden készen álljon. Egy nagyobb projekt keretében ráadásul igyekszünk az eddigieknél gyorsabb elérést, nagyobb stabilitást, és nem utolsó sorban lényegesen nagyobb tárhelyet kialakítani, gondolván már most a jövő nemzedékek szakdolgozatainak archiválására is. Vagyis nem állunk le, sőt, egyre több és jobb online szolgáltatást igyekszünk kitalálni, remélhetőleg mindenki örömére.

4 hozzászólás a(z) “A szakdolgozat-feltöltés tanulságai” című bejegyzéshez

  1. és ha a rendszer tudja az illető nevét, akkor nem tudja rögtön a megfelelő fájlnévre hozni a feltöltött doksit, bármilyen néven is van?
    sajnos ilyen esetekben eleve nem érdemes arra alapozni, hogy a felhasználó majd jól csinálja, mert úgysem 🙂

  2. hát ha feltesszük, hogy php-s a rendszer, akkor már feltöltéskor, amikor megadjuk, hogy hova kerüljön a feltöltött fájl, megadhatunk tetszőleges fájlnevet is. (move_uploaded_file) a fájlnevet meg hát az adatokból ki lehet számolni. más nyelveken se lehet sokkal bonyolultabb.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.