Viszlát Microsoft, helló OpenEdu!

Mostanra bizonyossá vált, hogy a jövőben nem jár ingyen Windows a felsőoktatási hallgatóknak, amit persze a korábbi szerződés lejárta miatt már egy ideje tapasztalhattak is azok, akik mostanság szerettek volna szert tenni legális Windows 7-es operációs rendszerre (és – bár erről nem esik szó, de nyilvánvaló – Office 2010-es csomagra) a Tisztaszoftver programjában. A mintegy 400 milliónyi megtakarítás mellett a lényeg, hogy a nyílt forráskódú szoftverek most lehetőséget kapnak arra, hogy növeljék piaci részesedésüket – kérdés persze, hogy van-e erre befogadási készség. Mi fog tehát változni ezen a téren? Szerény véleményem szerint nem sok. Amikor anno leírtam, hogyan juthatnak a hallgatók ingyen legális Windows-hoz és Office-hoz, azért tettem, mert azt tapasztaltam, hogy a hallgatók túlnyomó többsége egész egyszerűen nem tudott erről a lehetőségről. Nincsenek adataim arról, milyen kihasználtságú volt a Microsoft Campus, de nem reprezentatív kérdezősködésem saját környezetemben azt az eredményt hozta, hogy elenyésző azok száma, akik éltek ezzel a lehetőséggel. Ennek oka éppen ugyanaz, ami miatt szerintem a nyílt forráskódú operációs rendszerek és szoftverek sem fognak nagy változást hozni ebben a szférában: az emberek többnyire előtelepített operációs rendszerrel vásárolnak gépeket, és ott a Microsoft egyelőre majdhogynem egyeduralkodónak számít.

Pontosan ezért, a hallgatók, akik saját géppel rendelkeznek, pláne ha nem is olyan régi szerzeményről van szó, nagy valószínűséggel eleve legális Windows 7-tel felszerelt masinán dolgoznak – gondolom, nem kell hozzá nagy jövőbe látás, hogy nehéz lenne meggyőzni őket, hogy váltsanak másik rendszerre (persze, tudom, nem is ez a cél, viszont a jövőbeni váltási hajlandóságot erősen befolyásolja ez a tényező). A másik probléma, ami szerintem érzékelhetővé válhat hamarosan, az pedig az illegális Windows-példányok terjedése. Aki ugyanis Windows-t szeretne, az meg is fogja szerezni – maximum kísérletezési szándékkal tölti le valamelyik Linux-disztrót (amelyek nagyrésze egyébként is ingyenesen hozzáférhető, tehát sokaknak el kell majd magyarázni, miért is a központosított rendszerről szippantsa az operációs rendszert, ha egyébként tengernyi lehetőség közül válogathat), de amint beleütközik az első problémába, máris keresi a visszautat. Szerintem egyébiránt ha lesz nyertese ennek az egésznek Linux téren, az leginkább az Ubuntu és a Libre Office lehet – előbbi rengeteget tesz azért, hogy a felhasználói élmény felvegye a versenyt a vetélytársakkal, így reális esélye van arra, hogy növelje a felhasználói számát, utóbbi pedig már – Open Office korából – ismert alternatíva, valószínűleg az első számú az Office-helyettesek közül. És szerintem nem szabad megfeledkezni a felső-alapú megoldásokról sem, ahol a Google Dokumentumok most a korábbinál kihasználtabbá válhatnak (mondjuk pl. egy IEAS Apps-kontextusban eleve ez volt a cél: valós, mindenhonnan használható alternatívát nyújtani a hallgatóknak) – pláne ha most nyáron bevezetik az offline szinkront is végre.

Hogy végül mi lesz ebből, azt persze nehéz megjósolni, hiszen ha minden igaz, a háttértárgyalások még mindig folynak: azt sem tudni, milyen Microsoft termékek lesznek intézményesen felhasználhatók, és persze milyen módon, valamint hogy a rászorultsági alapon kapható ingyenes Windows-verzió ténylegesen miként lesz igényelhető, és pontosan mit is jelent a “rászorultság” egy ilyen kontextusban. Tapasztalataim szerint – legalábbis bölcsész-fronton – nem jellemző erre a szegmensre a gyors váltás, az új iránti igény bődületes manifesztációja: sokkal inkább a megszokott, ám kipróbált, és a célnak megfelelő rendszerek preferenciája. Egy ilyen környezetben nem tudom, milyen esélyekkel száll versenybe az OpenEdu, bár az igazat megvallva azért mindannyiunk érdekében sok sikert nekik/nekünk – a verseny ugyanis jól jöhet, és ha a Linux és a nyílt forráskódú szoftverek versenyt képesek generálni, az végső soron nekünk, felhasználóknak jó!

2 hozzászólás a(z) “Viszlát Microsoft, helló OpenEdu!” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.