Vidám felhősödés

Jolicloud Korai lenne bármit is elkiabálni, de nagyon úgy tűnik, Keltnek igaza volt, amikor azt mondta, a Jolicloud a legkevésbé rossz netbook linux, és ahogyan azt az origo cikke is bemutatta, az Ubuntu legfrissebb kiadásán alapuló, még alpha2 fázisban leledző rendszer annyiban nyújt többet a megszokott Netbook Remix felhasználói élményben, hogy egy ügyes, jól átgondolt felhős kapcsolati rendszerrel bővítették a lehetőségeket, melyen keresztül nem csupán a közösségi szolgáltatások elérése és használata, de a felhőben működő szolgáltatások asztali jellegű alkalmazásként történő működtetése is gyerekjátékká válik. Olyan, mintha a már megszokott NBR felületre egy réteget húztak volna, amely így egyszerűsíti a felhő és az asztal közötti navigálást, gyorsítja az elérést, és gazdagítja a felhasználói élményt. Ráadásul az egész rendszer olyan előtelepített alkalmazásokkal érkezik a maga 600MB-nyi képfájljában, ami az indítást követően máris használhatóvá teszi gépünket: nem kell flashplayer vagy betűtípus telepítgetésével fáradni, de még a billentyűzet vagy a nyelv állításával sem foglalkozni, hiszen előbbiek már alap funkcióként érkeznek, utóbbiakat pedig még az indítás előtt egy kattintással be lehet állítani. Ilyen apró figyelmességek sorozatával kényeztet a Jolicloud, és ha így halad, hamarosan valóban több körrel beelőzi társait.

NBR

A Jolicloud egyik legfőbb adaléka a közösségi színterek rendszerszintű integrálása. Ez azt jelenti, hogy – a Prism segítségével, és a Chrome-hoz hasonlóan – egyszerűen egy ikonra kattintva érhetjük el a Facebook, Twitter és még számos online szolgáltatás felületét, nincs tehát arra szükség, hogy a böngészőben füleket nyitogassunk.

Bejelentkezés

Mondhatnánk persze, hogy ezt egy XP-n is simán megtehetjük, de a lényeg itt az, hogy maga az operációs rendszer úgy épül fel, hogy erősen a felhős alkalmazásokra alapoz, vagyis hamarabb találkozunk például a Google Dokumentumok ikonjával, mint az Open Office-széval, ráadásul a My Jolicloud elnevezésű felület egyértelműen a webes kapcsolattartást és információcserét hivatott előtérbe helyezni az asztali szoftverek rovására. Mindez azért van így, mert a Jolicloud előkészítése ténylegesen azon alapul, hogy a netbook a netes alkalmazások és közösségi szolgáltatások használatára hivatott, így az operációs rendszer feladata más, mint az eddig megszokott feladatok.

Regisztráció

Megmondom őszintén, egyelőre – alpha fázisban van még a fejlesztés, tehát korántsem nevezhető késznek – meglehetősen átlátszik az Ubuntu alap, pontosabban annak is az NBR felülete, de már most látszik, hogy ez fokozatosan a háttérbe fog szorulni, és mintha az lenne a végső cél, hogy egy valós interfészként funkcionáljon a Jolicloud a felhasználó és online jelenléte között. (Kíváncsi leszek, a Google által bedobott Chrome OS mennyiben lesz hasonló – az elképzelés ugyanis közel áll a Jolicloud által míveltekhez.)

Szemléltetésképpen a következő módon lehet alkalmazásokat telepíteni:

1. Kiválasztjuk, melyik alkalmazást szeretnénk használni…

Alkalmazások

2. … és rákattintunk a telepítésre.

Google Dokumentumok - telepítés

3. A telepített alkalmazás ikonja megjelenik a szolgáltatás jellegének megfelelő listában az NBR felületen.

Google Dokumentumok - indító ikon

4. Egy kattintás, és már használható is.

Google Dokumentumok - dokumentum szerkesztése

Az általam eddig kipróbált netbook linux disztrók közül a Jolicloud volt az első, ahol minden, amit egy gyors teszten próbálgatni szoktam, tökéletesen működött: minden perifériát, drivert, hálózatot stb. azonnal felismert és használt, gyorsan indította az alkalmazásokat is, ráadásul a külalakkal sincs különösebb bajom – nyilván lesz ez még egységesebb is, jelenleg a szolgáltatások körét szélesítik a fejlesztők, és a stabilitásra helyezik a hangsúlyt, a külcsín majd a beta végefelé válik véglegessé. Kényelmes, már most meglepően könnyen és jól használható a rendszer.