Új tanszéki honlap

SZTE, Amerikanisztika tanszék Elérkezett az idő, hogy a hallgatók egy része által “fogorvosi rendelőre emlékeztető” steril valaminek titulált Amerikanisztika tanszéki honlap megújuljon, méghozzá teljes mértékben, ide értve a külalakot, az információ struktúráját, eloszlását, és a – felhasználó szempontjából nyilván teljesen érdektelen – tartalomkezelést is. A honlap kialakításnál/átformálásánál igyekeztünk maximálisan figyelembe venni a hallgatók kéréseit illetve véleményét, így mind megjelenésében, mind a leírások és funkciók tekintetében is egy sokkal felhasználóbarátabb verzió tárul most a nagyérdemű elé. Hogy lépjünk egyet a közösségi hálózatok újszerű felhasználása felé, létrehoztunk egy olyan webes felületet, ahová jelenlegi és volt hallgatóink regisztrálhatnak: az egyik cél természetesen az, hogy valamiféle virtuális kohéziós erő közelebb hozza őket egymáshoz, a másik pedig a végzett hallgatók életének, karrierjének nyomon követése – ami jelenleg az egyik legnagyobb feladat és kihívás az egyetemek számára.

A Magyar Narancs múlt heti számában éppen hasonló dolgokról esett szó: ráadásul megemlítődött a webes helyzet is egyetemi vonatkozásban. Állítólag a SZTE honlapja is éppen megújulás előtt áll (őszintén szólva rá is fér: egyáltalán nem felhasználóbarát, felépítését és dizájnját tekintve sem érdemes mintaként használni). És hogy miért olyan fontos egy weblap felsőoktatás tekintetében? Mert egyáltalán nem mindegy, hogy a célcsoport (alias reménybeli felvételizők), amikor az adott egyetem vagy tanszék honlapjára téved, mit talál ott. Egyszer talán nem ártana érdemi felmérést készíteni a középiskolások továbbtanulással kapcsolatos szemlélődési, tájékozódási, információ gyűjtési szokásairól, különösképpen a webbel kapcsolatosan – valószínűleg érné néhány meglepetés a döntéshozókat. Jelenleg ott tartunk, hogy többnyire még nem ismerték fel egy jól megkomponált, célorientált honlap szükségességét és előnyét – hogy hazabeszéljek, ebből a szempontból üdítő kivételnek mondhatjuk a szegedi amerikanisztika tanszéket, ahol tényleg hallgatók bevonásával készült az új weblap, zöld utat adva új kezdeményezéseknek és egy teljes átstrukturálásnak. Reméljük, hosszú távon be is válik!

2 hozzászólás a(z) “Új tanszéki honlap” című bejegyzéshez

  1. Őszinte elismerésem! Azért ebből elég jól leszűrhető, hogy nem a képzés ilyen-amolyan rendszerű átalakításában van a megújulás, fejlődés lehetősége, hanem a “civil kurázsiban”, az oktatói és hallgatói fejekben és szándékokban. Mit ne mondja, kutya irigy vagyok!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.