Lelkes levelek érkeznek mostanában az egyik kedvencemtől, a Prezitől, amelyekben arról adnak hírt, hogy meghallgattatott a felhasználói bázis (You spoke, we listened), és olyan fejlesztések eredményét tárják most elénk, amitől lehidalunk. Alap hibám, hogy early adopter vagyok rengeteg területen, imádom, ha a saját munkafolyamataimat is meg tudom néha újítani, szeretek újat mutatni előadásokkal, prezentációkkal is, így a Prezi általában jól tud jönni, pláne ha épp valami újdonsággal segítenek. Számomra teljesen természetes volt, hogy a működő Edu licencemmel rácuppanok a Prezi Next elnevezésű újdonságra, bár már ott le kellett volna állni, amikor világossá vált, hogy a “sima” Prezi (Prezi Past?) tartalma nem importálható, nincs átjárás a két felület között. De mivel látványra, sablonkezelésre tényleg annyira könnyednek és látványosnak bizonyult az új verzió, hát – botor mód – azonnal nekiveselkedtem a most zajlott konferenciánkra készült előadásom vizualizációjának (éljen az időszűke!), hogy pillanatok alatt sikerült egy értékelhető, nem túl csicsás, nem túlzoomolt, nem túlmozgatott, ám mégis mozgalmas alapot összerakni. “Öröm és bódottá” – csak hogy még nagyobb legyen a hullámvasúton a lejtő. Mivel filmekről beszéltem, szükség volt néhány klipre, hogy megmutassam a közönségnek, pontosan miről is beszélek. Csakhogy: a sima, ingyenes licenccel nincs lehetőség videó feltöltésére. (Gyors megjegyzés: nem célom megkérdőjelezni akár a Prezi, akár más financiális megfontolásait, pláne, ha hagyják, hogy bizonyos dolgokat ingyen tudjon az ember használni. De: mégis mi a fészkes fene indokolja, hogy ugyanazon licenc alatt a két felület, a régi Prezi és Prezi Next totál más jogosultságokat ad? Milyen felhasználói elégedettségre tetszenek számítani? A felületen egyszerűsítünk, a jogosultságon bonyolítunk?) Oké, végülis megtaláltam a Vimeo-n egy szabadon beágyazható verzióját a megálmodott matériának, eddig a beillesztések mentek, ha van internet kapcsolat. Na, kérem, itt az sem: kizárólag a YouTube-ról illik dolgozni. (Ez lenne a Next? Ez inkább Back…) Rendben, nézzük a YouTube-ot. Siker, megvan, simán beillesztem, de már morcos vagyok.

Nagyjából összeáll azért a prezim, lejátszom néhányszor, jók a képek, szépek az animációk, csodásan működik. Ideje lementeni, ne kelljen már böngészővel, belépésekkel vacakolni egy konferencia szituban. Hoppácska, lementeni azt bizony nem lehet – az előfizetéses konstrukcióba sorolták (NB: a régi felületen simán lehet letöltögetni… újabb diskrepancia, avagy #WTF). Oké, nem lesz gond, mondom én, naiv kis okoskodó. Csakhogy amint nem Chrome böngészőben nyitnám meg a prezentációmat, máris közli a felület, hogy ő bizony nem hajlandó szerkeszteni a prezit ebben a böngészőben. Szívdobbanás. Nem baj, mondom, nem is kell már szerkeszteni, csak lejátszanám. Kattintás, elfogadom, hogy akkor mondjuk Firefoxban vagy Operában már nem fogok hozzányúlni a tartalomhoz. Új ablak nyílik (??? minek is???), ismét “gondolkodik” picit, majd előugrik ismét a szerkesztésre vonatkozó üzenet… Itt már bizony az igazán elhivatott Prezi-fan is minimum elmormog néhány szitkot, de bízik benne, hogy mivel hazánkban elég magas a Chrome penetrációja, alap böngésző lesz a helyszínen is.

Eljön a nagy nap. Utolsó simitások elvégezve a szövegen, sikerül egy órával az előadás előtt kivasalni azokat a logikai átmeneteket is, amelyekkel addig valahogy nem voltam teljesen elégedett, és még időben oda is érek a helyszínre. Türelmesen megvárom, míg a többi előadó feltölti a prezentációit a gépre, majd leülök, és… keresem az ikont… azt az ikont… a Chrome ikonját… ami nincs. Rákeresek…. nincs… Firefox indul: a Prezi kitartóan dacos. Exporer? (Sátáni kacaj) Letölteni? Nem lehet, nincs admin jogosultság. És… indul a szekció.

Mindegy, hogy hogy oldottam meg (böngészőben YouTube, valamint A/4-es papíron “dia”), mindegy, hogy bizonyos emberek szerint előnyt kovácsoltam a helyzetből, a tény mégis az, hogy a Prezi Next engem csúnyán cserben hagyott. Tudom, én vagyok a hülye, hogy bíztam benne annak ellenére is, hogy folyamatos csalódásokkal egyengette az utat a pokol felé. De a helyzet az, kedves Prezi, hogy ez bizony gáz. Azért ilyen nagy a csalódás, mert nagy volt a bizalom, és nagy volt a rajongás. Rengeteget használtam, oktatási környezetben evangelizáltam, élveztem a közös munkát. De ez a Prezi Nex élmény számomra a Prezi Last volt. Sok sikert nektek a jövőben, de útjaink ezennel elválnak! Uff!