O’Reilly, e-könyv, tudományos könyvek

Tim O’Reilly a Forbes magazinnak adott interjújában beszél arról (a linkért köszönet Mátyus Iminek), hogy is látja az e-könyv piacot, vajon tényleg elhozza-e a nyomtatott könyvek kiadásának a végét, és egyáltalán, hogyan érdemes az e-könyvekkel piacra lépni. Kifejezetten visszafogott, józan, átgondolt válaszai vannak, mentes mindenféle hurráoptimizmustól és/vagy borúlátástól: szerinte egyáltalán nincs vége a nyomtatott könyveknek, de mostanra beigazolódni látszó tény, hogy kétségtelenül piacvesztés folyik ezen a fronton, egyre több kütyü jelenik meg, következésképpen egyre több tartalmat ezen kütyük segítségével fogyasztanak az emberek, vagyis fellendülőben ez a piaci szegmens. Jól látja szerintem, hogy nem is lehet egységesen beszélni a nyomtatott vs. elektronikus könyvkiadásról, mert igenis fontos szempont, hogy milyen területről beszélünk. Abban is igaza van, hogy jelenleg az e-könyvek “beárazásának” folyamata zajlik, vagyis a kiadók és a terjesztők tulajdonképpen élesben tesztelik, milyen új árpolitikát érdemes követniük a megváltozott piaci helyzetben: van ugye a vásárlói elvárás, miszerint az e-könyvnek “természetesen” olcsóbbnak kell lennie, és van a kiadói igény, hogy maximalizálják a profitot, és mivel új technikai megoldásokról és fogyasztói szokásokról van szó, idő kell, míg letisztulnak ezek a dolgok. Az Amazon kiemelkedően profin kalkulálta be az e-könyveket érintő politikájukat – tulajdonképpen a Google tudta volna megszorítani őket a jelen helyzetben, de ugye őket meg elkaszálták bíróságilag nem olyan régen, holott – O’Reilly szerint – egyáltalán nem jártak volna rosszul a kiadók.

Az e-könyvnek szerintem van egy olyan kevéssé emlegetett piaci lehetősége, amit remélhetőleg ki is fognak használni a kiadók, ez pedig nem más, mint a tudományos könyvkiadás. Hagyományosan kisebb pénz jut erre a szegmensre, alacsonyabb az eladható példányszám, következésképpen drágábbak a könyvek. Ez senkinek nem jó, hiszen az érdeklődő kutató, vagy hallgató nem engedheti meg magának, hogy beszerezze a számára fontos kötetet, a könyvtárak sem állnak túl jól anyagilag, tehát nem optimális a tudás eloszlása, finoman szólva sem (ráadásul általában az ember számára fontos könyvek olyan helyeken porosodnak, ahol viszont a kutyát nem érdekli). Erre a helyzetre kifejezetten jó válasz lehet az e-könyv: a szakmai minőséget nem kell feladni, viszont a publikáció felgyorsulhat, a terjesztés új, hozzáférhetőbb, jobban kezelhető modellek felé nyithat – mindenki jobban járhat. Persze mindez feltételes mód, de azért az már látszik, hogy ez kiutat jelenthet minden piaci szereplő számára, ugyanis nagyjából egy érdek vezérel mindenkit: a szerzőnek a legfontosabb, hogy minél többen olvassák, az olvasónak az, hogy eljusson hozzá a legfrissebb kiadvány, fel tudja használni a saját kutatásához (vagy a hallgató a szakdolgozatához), a kiadó pedig egy okosan megválasztott stratégiával nemhogy visszavonulót fúj, hanem még növekedhet is (vagy legalábbis nem húzza le a rolót).

Egyelőre persze megjósolni sem lehet, hogy milyen útra lépünk tudományos e-könyvkiadás területén (már ami a nagyobb, ilyen területen működő kiadókat illeti), az azonban valószínűleg már prognosztizálható, hogy több kisebb kiadó jelenik meg, akik specializált tudásukat és szakértelmüket fel- és kihasználva kiaknázzák a lehetőségeket, és igyekeznek majd betömni a tudományos könyvkiadás lefedetlen területei által még létező lyukakat. Ha ügyesen csinálják, akkor nagy az esélye annak, hogy ez a szegmens akár fel is lendülhet – ha nem, akkor szokás szerint majd jót siránkozik mindenki, és keresünk bűnbakot is hozzá. Én azért egyelőre maradok az óvatos, de határozott optimizmus oldalán.

Egy hozzászólás a(z) “O’Reilly, e-könyv, tudományos könyvek” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.