Olvasható tartalom a webről: Readability

A JAK-táborban megejtett e-könyves kerekasztal egyik felmerülő témája az volt, hogy a web, az online eltöltött idő miként befolyásolja, mennyire változtatja meg olvasási szokásainkat, és ennek megfelelően hogyan változik a szöveg megértése, értelmezése. Áfra János, a beszélgetés moderátora szinte kiprovokálta, hogy mondjunk olyan indokot, hogy miért is kellene neki beszereznie egy Kindle-t (még ne vegyél, várd meg az új szériát! :D), de György Péter hozzászólása a weben megjelenő Twitter-hosszúságú, Facebook-részletességű szövegek mintájára, a szöveg terjedelmének rövidüléséről és ennek lehetséges kihatásairól is valahogy erre terelte a gondolataimat: azt veszem észre ugyanis, hogy egyre nagyobb az igény arra, hogy a webes tartalmak minden sallang és figyelemelterelés nélkül elérhetővé váljanak. Ezt a trendet fedezte fel időben a Readability, ami mostanra egy könnyedén használható, de a háttérben igen összetett szolgáltatássá nőtte ki magát, és nem fél attól, hogy anyagi áldozatot is hozzon annak érdekében, hogy kiváló tartalmakkal legyen tele a web.

A Readability szolgáltatásának lényege, hogy kényelmesen, zavartalanul lehessen minőségi szöveges tartalmat fogyasztani. Ehhez alkották meg a böngészőbe beépülő alkalmazásukat, amivel “eltehetem” későbbre az adott cikket (vagyis ha nincs rá időm, vagy nem ideálisak a körülmények, nem kell erőlködnöm az olvasással – később elolvashatom, megjegyzi a rendszer, mit raktároztam el), vagy ha csupán az zavar, hogy az adott oldal tele van hányva kismillió flash-animációval, vagy reklámmal és egyéb, figyelemelterelő dologgal, vagy szimplán olvashatatlan a szöveg a dizájn miatt, akkor egy gombnyomással kinyerjem az értékes tartalmat, az ízlésemnek (és a szememnek) megfelelő, tisztázott formátumban olvashassam. (NB: az Amazon “Send to Kindle” alkalmazása is hasonló tisztítást végez a “Preview” opciójával – volt honnan nyúlniuk az ötletet.)

De arra is van lehetőség, hogy az olvasni kívánt tartalmat egy gombnyomással a Kindle-re küldjük, szépen formázva (amit persze sok más böngészőkiegészítő tud már), vagy ha nem szeretnénk a rengeteg olvasnivalót egyenként küldözgetni, akkor a testvérszolgáltatással, a Readlisttel egy Kindle-szabvány újságba szerkesszük, vagy más e-formátumban például mobiltelefonra vagy táblagépre küldjük. Itt is van a JAK-tábor 2. napjáról készült beszámolók elegye:

A Readability egyébként nem áll meg a nagyszerű szolgáltatás fejlesztésénél: támogat olyan szervezeteket, alapítványokat, akik igyekeznek írókat, újságírókat anyagilag elismerni a minőségi tartalom előállításáért, ezzel ösztönözve a hasonló színvonalú tartalmak előállítását. Együttműködnek továbbá a Readmillel is, ami ugye egyre népszerűbb, könyves közösségi szolgáltatás, tehát az e-könyv terjedése sincs ellenükre. Nincs más hátra tehát, mint előre az olvasható webért!

Egy hozzászólás a(z) “Olvasható tartalom a webről: Readability” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.