Nyaralások margójára

Nyaralni jó, pihenni kell, a hétköznapokból ki kell szakadni egy kicsit – de nem árt, ha az ember néhány dolgot átgondol, mielőtt nekilódul a felfrissülésnek. Merthogy nyaralni tudni kell, és kezdek rájönni, hogy a dolog talán tanulható is. Néhány apróságot össze is gyűjtöttem, amivel számolni kell hagyományos, kiemelt turista övezetnek számító térségekben – persze ez csak személyes tapasztalat, és egyáltalán nem reprezentatív felmérés alapján készült kis lista (és ugyebár akinek nem inge…).

  • Legyen nálad web böngszésre alkalmas kütyü, pláne, ha a szálláshely biztosít internet hozzáférést. Sok kellemetlenségtől megkíméli magát az ember, ha nem a szálloda recepciósait kérdezgeti a környékről, éttermekről, kirándulási lehetőségekről stb. – ők ugyanis mostanság szinte már azon is meglepődnek, ha a település nevét kiejti az ember, nemhogy térképet tudnának adni, vagy bárminemű kérdésre választ adni. Az internet csodája itt következik: még a szálloda saját szolgáltatásairól is többet meg lehet tudni a (sokszor sajnos elavult infókkal telezsúfolt) honlapról, mint az ott dolgozóktól.
  • Az előző pont kiegészítése: ha van mobilnet előfizetésed, legyen kéznél a modem – ha ugyanis biztosítanak arról, hogy biztosítanak internet hozzáférést, biztos, hogy valami közbejön. (Például egy olyan vihar, ami a teljes tv- és internet-csatlakozást napokra megszünteti.)
  • Autóval menj. Ha nincs autód, nem vagy ember.
  • Ha nem vagy ember – nem kell járda: ezen megfontolás alapján néhány szálloda egyáltalán nem tartja fontosnak a gyalogos forgalom elősegítését, és “elfelejt” járdát építeni, így adott esetben kissé nehézkes lehet a szállás megközelítése.
  • Ha a gőzt kiadva lazítani szándékozik az ember, és netán ezt egy üveg bor mellett tervezi, készüljön fel arra a furcsa, megmagyarázhatatlan jelenségre, hogy csak édes, de maximum félédes vörösbort fog találni a környékbeli kis élelmiszerboltoknak nevezett kuckókban (mert ugye leginkább azok maradnak meg üdülőterületeken), de még országos üzletláncok ottfelejtett egységeiben is.
  • Ha véletlen az előző pontot megcáfolva valahol sikerül száraz vörösbort találni, akkor az csakis ismeretlen termelőktől származó, fillérekért kapható Egri Bikavér lesz Word Art dizájnnal készült címkével ellátva.
  • A szálloda mindig a vasút rossz oldalán van. Itt minden minimum a duplájába kerül, ha egyáltalán lehet kapni. Vedd a fáradtságot arra, hogy az elemekkel dacolva átkelj a másik oldalra. Egy új világ tárul majd eléd… 🙂
  • Néhány fogásra kell korlátozni a gasztronómiai kísérletező kedvet: gyros, hamburger, sült kolbász, sült krumpli ill. lángos. Ha a környéken esetleg akadna egyéb kuriózumot kínáló étterem, az vagy zárva, vagy délibáb. Vagy nem a pénztárcánkhoz szabták az árlistát.
  • Ha egy szálloda gyerekbarátnak hirdeti magát, kizárt, hogy a bérelt biciklihez lenne gyerekülés… Egyes esetekben azonban előfordulhat, hogy az intézményben fellelhető egy gyerekmedence ill. gyerekre méretezett fürdőköpeny.

Mindettől függetlenül – vagy mindezekkel együtt – nem árt kikapcsolni a mobilt, válaszolatlanul hagyni az emaileket, és ellazulni. És akkor semmi nem tudja elrontani a pihenést.