“Nálunk egyelőre nincsenek e-könyvek…”

“Nálunk egyelőre nincsenek e-könyvek, kivárunk, mint a legtöbben a hazai piacon. […] A digitális könyv nem lehet alternatíva, nem helyettesítheti a papír alapú kiadványokat.” Barna Imre, Európa Könyvkiadó (forrás: hvg.hu)

Így indít Magyarország egyik legpatinásabb könyvkiadójának felelős kiadója a Budapesti Nemzetköti Könyvfesztivál apropóján, ami egyébként nagyjából szimptomatikus a honi könyvkiadás szűklátókörűségét és rugalmatlanságát illetően. Hogy minden kedves Kindle-tulaj sokkot kapjon a felelős emberek tájékozatlanságától, a cikk folytatja a vérnyomás pumpálását:

“Többé-kevésbé megbízható eszközök már 50 ezer forintért is kaphatóak, mint az amazon.com által kifejlesztett Kindle, ám ami ennél is olcsóbb – 30-40 ezer forint -, nem igazán használható” – nyilatkozta a témával kapcsolatban Földes László, a Kossuth Kiadó informatikai szerkesztőségének vezetője. (ibid.)

Nem tudom, Földes úrnak honnan sikerült 50000 forintért szereznie a Kindle-t, mindenesetre jelezném, menjen vissza reklamálni, mert nagyon átvágták! Bár a mondata vége arról tanúskodik, hogy nemhogy nem vett ilyen eszközt, életében nem is fogott a kezében Kindle-t – jó magyar szokás szerint így kell persze kritizálni. A két idézetet összeadva csupán az állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy a két szakember valami alternatív valóságban tengeti életét, ugyanis ad 1.: nálunk bizony vannak e-könyvek, szerencsére egyre több; ad 2.: van elérhető áron kiváló minőségű, nagyszerű élményt nyújtó olvasó eszköz, vagyis minden adott ahhoz, hogy az e-könyv hódító útjára induljon hazánkban is. Más kérdés, hogy a szakma szakmailag megalapozott, szakmai érvek mentén kialakított szakmai hozzáállása ehhez, immáron egészen biztos, nem lesz elég.

Jun egy igazán alapos és a józan ész diktálta posztban válaszol a hvg.hu cikkében fellelhető problémákra (minthogy a hvg.hu szerkesztősége nem tartotta fontosnak, hogy egy e-könyvekkel foglalkozó kiadó is hallassa véleményét) – ráadásul tapasztalatból beszél, nem úgy, mint a fentebb idézett szakemberek, tehát érdemes odafigyelni arra, amit mond. (Professzore is tételesen elmagyarázza a hvg.hu szerkesztőinek, mi hibádzik a cikkben megjelentekkel kapcsolatban.) Nem vagyok egyébként közgazdász vagy marketing szakember, de valamiért úgy tűnik, mintha finoman szólva fals oldalról közelítene Barna és Földes: ahhoz ugyanis, hogy a vásárlóban/olvasóban megfogalmazódjon az igény az e-könyv iránt, talán meg kellene teremteni a kínálati oldalt, mégpedig minél csalogatóbb módon, annál jobb. Jelenleg ugyanis erős kapaszkodás látszik mindenféle “adatvédelem” (ez vajon mi lehet, jó urak?) és DRM-felé hajló dolgok irányában, amiről ugye tőlünk nyugatabbra egyre inkább igyekeznek megszabadulni, mert kiderült, nem működő modell, a fogyasztási szokások nem ebbe az irányba mozdulnak. Talán ideje lenne odafigyelni olyan hihetetlen sikereket halmozó emberek véleményére, akik picit komolyabb hozzáállást tanúsítanak a piac iránt, és – sértegetni nem szeretnék, de sajnos a cikk alapján ezt kell mondanom – értik is, amiről beszélnek.

Szerintem igenis létezik olyan üzleti modell, ami profitot termel e-könyv frontján – ha nem így lenne, nem erőlködne annyit sem az SF portal E-Book kiadója, sem az Amazon, sem más. Itt nyilvánvalóan inkább arról van szó, hogy a hazai kiadók egyszerűen nem képesek az eddigi, bejáratott csatornákat megreformálni, vagy – horribile dictu – új lehetőségek, alternatív megközelítések kifundálására. Ha a kiadók meglehetősen röghöz kötött – illetve papírhoz ragasztott – álláspontjából vizsgáljuk a kérdést, akkor persze belátható, hogy a jelenlegi modellben az e-könyvkiadás veszett fejsze nyele, azonban illik figyelembe venni a termék alapvető, jellegzetes különbözőségét, hogy tudniillik elektronikus, digitális termék. Amíg ez az alapvető, triviális probléma nem talál feloldásra a kiadók döntéshozóinak fejében, addig a címben idézett kijelentés sajnos lefedi a magyar valóságot.

Pedig egyre nagyobb igény mutatkozik hazánkban a legálisan, ésszerű áron beszerezhető tartalmak iránt, amit nem reprezentatív felmérésem alapján konstatáltam nemrég több ízben is, ám az egyetlen bökkenő a megkérdezettek szerint pontosan az, hogy nem látják, lenne bármi ilyen irányú lépés a “nagyok” részéről. Sokan éppen ezért várnak azzal, hogy olvasóeszközbe invesztáljanak. Szerintem épp ezért van most nagy esélye a “kis”, specializált tartalmakat kínáló kiadóknak, pláne az olyanoknak, akik megfelelő rálátással bírnak egyrészt a külföldi modellekre, másrészt a webes kereskedelem alapjaira – ugyanis ezekkel felvértezve e-könyv tekintetében most megvethetik a lábukat a nagyok által nem értett területen. Én legalábbis nagyon drukkolok nekik, és bízom a sikerükben, mindannyiunk érdekében. Azt ugyanis mindenki látja, hogy ha tetszik, ha nem, az e-könyv immáron egyértelműen a jövő (és a jelen, ha valakinek még esetleg kétségei lennének – tessék néha odafigyelni a tőlünk nyugatabbra működő kiadók statisztikáira!), így két lehetséges forgatókönyv látszik kirajzolódni a honi kiadók előtt: vagy hozzuk a szokásos formát, és siránkozunk, ahelyett, hogy beletanulnánk az új módszerekbe, és alkalmaznánk őket, úgy alakítva a piac alapjait most, induláskor, ahogy az majd a legkedvezőbb lesz számunkra (és az olvasók számára, de ez a kettő összefügg, ugye?); vagy még most adaptáljuk a sikeresen működő modelleket a hazai lehetőségekre, és akár kevésbé profitábilisan is, de együtt mozdulunk a trendekkel, netán valami olyan új módszert dolgozunk ki, amit aztán mások kopíroznak sikeressége okán.

Sajnos nincsenek kétségeim, melyik verzió győzedelmeskedik – de talán a long tail mégiscsak kicsikarja az értelmes alternatív lehetőségek implementálását. Amíg pedig a nagyobb piaci szereplők ébredeznek, kitörlik a csipát a szemükből, nyugodtan szerezzünk be egy számunkra szimpatikus eszközt, amin kényelmesen olvashatunk (továbbra is a Kindle-t tudom ajánlani!), és használjuk ki a már elérhető csatornákat, olvassunk sokat magyarul is!

Egy hozzászólás a(z) ““Nálunk egyelőre nincsenek e-könyvek…”” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.