Megint olvassatok e-könyvet!

Mint minden évben, idén is beindult az “Olvass e-könyvet hét” kezdeményezés, épp ma kezdődött, és jövő szombatig tart. Kisebb kedvezmények már felütötték digitális fejüket, de továbbra sem látom, hogy olyan nagy feneket kerítenének az ügynek azok, akik egyébként a legkeményebben profitálnának az egészből, bár az is lehet, hogy igazuk van, és egy ilyen akcióval maximum ezt az egy hetet tudják valahogy feldobni, utána vissza a startvonalra. Én továbbra is tartom magam ahhoz, hogy alapvetően elbeszél egymás mellett a honi e-könyves kiadás és a fogyasztók, de simán lehet, hogy megint én nézek valamit félre: nem az olvasással van gond (épp most jelent meg egyébként egy összehasonlító kutatás, ahol speciel egészen jó helyet kaptunk – persze más kérdés, hogy a tartalmi oldalt nem nézték, de ne fanyalogjunk), nem is az e-olvasók terjedésével (mostanában egy IC-kocsiban legalább 3-4 e-inkes olvasóeszközt látok magam mellett, és persze ott vannak a tabletek is), használatával, de megkockáztatom, nem is feltétlen az árral (ez érzékeny téma, de ha valaki tényleg olvasni szeret, annak nem ez lesz az elsődleges akadály), hanem mindazon szolgáltatási ökoszférával, ami kicsiny hazánkban egész egyszerűen nem létezik. Nem hogy nem létezik, kevés próbálkozást látunk arra nézvést, hogy valaki egyáltalán elmozdulna abba az irányba, ami az olvasnivaló beszerzését kényelmi szolgáltatásként az instant get kategóriájába sorolná.

Nem, nem arról van szó, hogy mondjuk a piacon lévő online platformokról egyébként többnyire esetlen módon beszerezhető e-könyvek ne lennének azonnal elérhetőek: sokkal inkább arról, amivel az Amazon továbbra is tarol, mindenki más meg bosszankodik. Hogyan vesz az ember e-könyvet kedvenc olvasóeszközére? Ha Kindle-lel rendelkezik, akkor nemes egyszerűséggel megnyomja a vásárlást jelző ikont a készüléken, válogat, nyom egy gombot, és már olvashatja is a frissen érkező anyagot. Vagy beszerez egy megfelelő formátumú tartalmat, jobb klikk, Send to Kindle, és már nyitja is az eszközén a könyvet. Na de mit csinál az, aki nem Kindle-ön próbálkozik? Elnavigál kedvelt online könyvesboltjához, bejelentkezik, megkeresi a vágyott kötetet, végigmegy a szokásos megrendelői lépéseken, majd végre megkapja az anyagot, amit letölt, majd csatlakoztatja a készülékét a számítógéphez, és szépen átmásolja az anyagot a készülékre, leválasztja az eszközt, és akkor már meg is nyithatja a könyvet végre. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy utóbbi procedúra olyannyira kivitelezhetetlen lenne, hogy egyenesen elveszi az ember kedvét az egésztől, csupán arra az apróságra szeretnék rámutatni, hogy az Amazon felismerte, hogy csak úgy lehet hosszú távon e-olvasásra szoktatni az embereket (értsd: vásárlókat), hogy olcsóbban adják a tartalmakat, hanem egy olyan, a háttérben komplex, felhasználói oldalon pofonegyszerű rendszer kiépítésével, ami ténylegesen meg tudja adni az instant get élményét, vagyis minimalizálja az olvasó és a kívánt tartalom közti elérési utat.

Szép, és támogatandó dolog persze az akciózás is, nyilván kell is, és talán vannak olyanok, akiket egy-egy ilyesmivel be lehet vezetni az e-olvasás táborába, de érzésem szerint még középtávon sem látszik ennek a foganatja. Más lehet a helyzet ott, ahol dedikált alkalmazásokkal oldják fel a vázolt problémát, azonban ezek többnyire lezárják a külső tartalmak integrációját (amit az Amazon okosan nem tesz), és jelen pillanatban a kínálati oldal sem tudott felzárkózni a nyomtatott dömpinghez (ennek is egy raklapnyi oka van, ne menjünk most bele). Marad a szép eszmény: olvasni jó, és aki e-olvasásra adja a fejét, az – nem reprezentatív felmérésem alapján – az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben fogyasztja a könyveket (amellett, hogy a fura hiedelmekkel szemben nem veti meg továbbra sem a nyomtatott portékát sem), és érdekelt abban, hogy a honi e-könyves kereskedelem beinduljon, fellendüljön, csúcsra járatódjon. De abban továbbra sem vagyok biztos, hogy egy tavaszi hét lelkesedése erre elegendő ösztönző erő. Uff!

Egy hozzászólás a(z) “Megint olvassatok e-könyvet!” című bejegyzéshez

  1. 100%-ban egyet értek! Az egy kattintásos vásárlással lehetne eredményt elérni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.