Instagram mesék

instagrammesek-cropA legutóbbi bejegyzés keletkezéstörténete bogarat ültetett a fülembe, pontosabban egy kísérlet beindítására sarkallt. Majd kiderül, mással is megesett-e már, hogy egyetlen képre rátekintve feltartózhatatlanul beindult az agya, és elkezdett valami történetet csiholni, ami vagy magyarázza a képen látottakat, vagy szituációt teremt hozzá, vagy egész egyszerűen elrugaszkodásként használja egy eszement sztorihoz. Nem példa nélküli egyébként az, hogy ilyen őrültségből akár egy könyv is megszülessen (lásd: Ransom Riggs kötetét, amit olvassatok!), de jelen pillanatban nincsenek ilyen nagyra törő tervek (bár semmi sem kizárt), sokkal inkább érdekel, hogy vajon egy ilyesféle hobbiból vagy késztetésből lehet-e közösségi történetszövést létrehozni? El is indítottam az Instagram mesék névre keresztelt oldalt, ahová bárki beküldheti a történeteit, aminek csupán egyetlen feltétele van: egy Instagramon publikált kép köré kell szőni azt. Számomra borzasztó érdekes lenne látni, vajon a közösségi média által uralt (sokak szerint butított) közegben létezik-e még azon készségünk, hogy a látottakat nem pusztán befogadjuk, vagy szimplán kritizáljuk, vagy esetleg egysoros kommentekkel illetjük, hanem egész kis világot teremtünk, amiben akár gyökeresen más, újszerű kontextusba kerül a képi tartalom? Az is érdekel persze, hogy vajon megvan-e még bennünk az a csodás képesség, hogy meséljünk, hogy hétköznapi dolgok köré nem hétköznapi sztorikat fonjunk akár csak magunk, akár mások szórakoztatására is? És nem utolsó sorban, azért valamennyire kutatóként is, az is érdekel, hogy vajon a bárki számára elérhető közösségi megoldások használata tud-e valami hozzáadott értéket generálni? Ha valaki kedvet érez ilyesfajta kalandozáshoz, ne legyen rest, a szabályok egyszerűek!

  1. Végy egy Instagramon publikált (CC-licences) képet, amit akár te magad, akár ismerősöd, vagy netán egy ismeretlen publikált!
  2. Kanyaríts egy történetet (mesét, novellát, párbeszédet, bármit, nincs műfaji meghatározás) a kép alapján!
  3. Formázd meg, ha kell, a markdown szintaxis segítségével, és mentsd le egy sima szövegfájlba (.txt vagy .md kiterjesztéssel – itt vannak a sablonok hozzá: txt / markdown)!
  4. Küldd el neveddel, elérhetőségeddel együtt az instagrammesek@gmail.com címre történetet lángra lobbantó kép elérésével együtt!
  5. Oszd meg ismerőseiddel nagyszerű szerzeményed – hátha ők is kedvet kapnak hasonló hívságokhoz!

Az Instagram mesék oldala egyfajta magazinként működne, amit talán azok is szívesen látogatnának, akik nem feltétlenül éreznek leküzdhetetlen késztetést arra, hogy fikciót kreáljanak, egyszerűen csak vevők az érdekes történetekre, vagy szimplán kíváncsiak mások agymenésére. Természetesen a Facebookon is lehet csatlakozni, vagy a fentebb jelzett elérhetőségen további információt kérni. Meséljünk együtt!

Egy hozzászólás a(z) “Instagram mesék” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.