ePub a Smashwords-re

Anno rebegtem pár keresetlen mondatot a self-publishing előnyeiről és hátrányairól, és az egyértelmű negatívumok között előkelő helyen szerepelt az a kialakult gyakorlat, miszerint a leendő sikerszerző a .doc fájlt tölti fel például a Smashwords rendszerébe, ahol majd egy ügyes algoritmus (ott ezt Meatgrindernek keresztelték) szépen átkonvertálja minden jelenleg értelmesen használható, elfogadott e-könyves formátumba. De, mint jeleztem, ez a kényelem sajnos rengeteg kompromisszummal jár: ti. soha nem lesz olyan szépen formázott Kindle-verziónk, mint amit egyébként házilag egy pici ráfordítással lehetne barkácsolni. És ha már publikál a szerző, akkor nyilván jó, ha kicsit igényes a saját munkájára – nem csupán a tartalom, de a forma dimenziójában is. Nyilván nem csak engem zavart az, hogy ez az automata megoldás hosszú távon inkább hátráltatja majd az e-könyves kánaánt, mintsem hogy előre lendítené: ott vannak mindjárt a két vezető formátum (mobi/prc és epub) fejlődése, amit ezek a doc-ból dolgozó algoritmusok bizony nem tudnak egyelőre követni, hiszen a multi- és hibridmédia, vagy a fix oldalelrendezés bizony megakasztja a fogaskerekeket. Én akkoriban az Amazont tartottam az egyedüli korrekt versenyzőnek ebből a szempontból, aki ugye alapból engedi a szépen előkészített mobi fájlok feltöltését, és nem is kócolja össze a folyamatban az izzadtságos munkával elrendezgetett beállításainkat. Hamarosan azonban kisebb változás áll be a folyamatban a Smashwords házatáján is, hiszen végre felismerték, hogy az eddigi modus operandi nem lesz hosszú távon tartható.

This new capability allows our authors and publishers to upload their own professionally formatted EPUB files for sale at the Smashwords store, and for distribution to the Smashwords retail distribution network.
(Smashwords)

Azért ne örüljünk túl hamar: odáig nem jutott el a Smashwords, hogy az epub fájlból generálja a mobit – egyelőre sajnos csak és kizárólag az epub fájlokat lehet ily módon feltölteni, a többi verzió (mobi, pdf, html) továbbra is a doc fájlból érkezik. Ez már csak azért is kár, mert ugye közben az Amazon konvertere már elfogadja az epubot bemeneti formátumként, és képes mobivá varázsolni azt – tehát Bezosék ismét előbb járnak. Ennek ellenére azért az jól látszik, hogy a one-size-fits-all megoldások a self-publishing terén kezdenek meginogni, hiszen az epub és a mobi fejlődésével egész egyszerűen tarthatatlanná válik majd a sima automatikus konverzió (kivéve persze a teljesen problémamentes folyószöveg esetén).