Csiripelő tudomány

Nyilván nem volt akkora hír, hogy a televízió híradóit, vagy akár a portálok címlapjait elfoglalja, de azért mégis fontos, jelzésértékű lépés az MLA részéről, hogy immáron egy Twitter-üzenetre is lehet szépen, szabványos, tudományosan megalapozott módon hivatkozni.

Miért olyan érdekes ez? Egyrészt azért, mert a Twitter fontossá vált: gondoljunk csak azokra az esetekre, amikor egy-egy csirip adta minden híradás alapját forró politikai helyzetekben – túlzónak hangzik talán, de mégiscsak kordokumentummá válnak azok a 140 karakternyi üzenetek. Másrészt miért ne lehetne ebbe a limitált terjedelembe beleszuszakolni olyan kijelentéseket/bejelentéseket, amelyek aztán valamilyen tudományos szempontból kiemelkedően jelentőssé válnak? Ez persze már azt is jelenti, hogy a tengerentúlon végre átlépte az ingerküszöböt az újmédia jelenléte: míg nálunk az e-könyvekre, online folyóiratokra is ferde szemmel néz a tudós társadalom nagy százaléka (mindaddig, míg rá nem ébred, hogy nincs más kiút a tudományos publikáció jövőjét illetően), addig tőlünk nyugatabbra már elfogadták azt az alaptételt, hogy egy könyv nem a papírra applikált tintától lesz “könyv”, következésképpen a tudós megnyilvánulás sem egy könyvtár pincéjében megbúvó, kevesek, kiválasztottak, felkentek által talán valaha olvasott, megsárgult lapokat rejtő borító és hátlap közé beszorítható beszédaktus, hanem – akár – a közösségi média felületén terjedő mém is lehet!

Metodológiai értelemben is jó virtuális tereppé válhat a Twitter: bárkinek, aki valamilyen tudós értekezést kíván összehozni, legyen az szakdolgozat vagy tanulmány, szeretettel ajánlom, hogy a szöveg címét, illetve a tételmondatot tesztelje úgy, hogy a 140 karakteres limitre szorítkozva igyekezzen minél tömörebb és érthetőbb megfogalmazást elérni! Ha sikerül, egészen biztos, hogy egy jól átgondolt, a lényegre szorítkozó, sallangoktól mentes állítást tud közölni – már megéri foglalkozni a témával. (Nyilván vannak kivételek, olyan témák, amelyek esetében ez mission impossible, bár egyre kevésbé hiszek az ilyesmiben…)