A mém az új mém

Érdekes folyamat az a fejlődés, amikor egy jelenség megjelenik, egyedi és minden addiginál másabb formát vagy üzenetet képes hordozni, aztán használatának metódusa megszilárdul, intézményesül, majd amikor épp kezdene kifulladni, hirtelen új erőre kap azáltal, hogy önreflexívvé válik (hoppá, például Thomas Schatz is valami hasonlót mond a filmes műfajok modelljéről, ugyebár). A trollface-től kezdve Vágási Ferin át a LOL-catig rengeteg alapra épülhet a terjedés, egy ideig azonban jól megfigyelhetően viszonylag kordában maradt a jelenség, ami annyit jelent, hogy néhány kreatív figura hozta létre az aktuális mémeket, amik aztán a tulajdonságuknak megfelelően terjedtek szét az internet minden bugyrába. Mostanra azonban hazánkra is rászállt a mémesedés: legutóbb már Puzsér-mémbe ütköztem, előtte persze inkább a politikai helyzetről való véleményalkotás megannyi formája tüzelte fel a honi mémgyártást, ami azért – valljuk meg őszintén – igencsak sajátos modell. A különböző, egyszerűbbnél egyszerűbb, ingyenes mémgenerátorok megjelenésével a dzsinn végleg kiszabadult a palackból, és nincs már olyan nap, hogy valaki ne rukkoljon elő valami újabb mémgyanús produktummal, amelyekben csupán a formavilág a közös, a tematika aktualizálttá vált (ellentétben a korábban, kisebb aktív létrehozóval működő mémek esetében). Talán azt sem túlzás állítani, hogy a mémgenerálás egyfajta önkifejezési formává nőtte ki magát, hiszen mindenki a számára érdekes vagy felháborító (vagyis emocionális választ kiváltó) esemény ürügyén igyekszik a sablonokat felhasználva megnyilvánulni, lehetőleg minél gyorsabban, minél frappánsabban, figyelemfelkeltőbben, és nem utolsó sorban – a mém alapvető jellemzőjével összhangban – hatékonyan, vagyis exponenciálisan terjedve. Jelen helyzetben azt mondhatjuk, a mém az új mém.

Egy hozzászólás a(z) “A mém az új mém” című bejegyzéshez

  1. Teljesen találó a cím, hiszen ha belegondolunk már “táncoló-éneklő hörcsög” is mémnek számított anno – sőt ha még mélyebbre (khm, korábbra) ásunk, akkor a számítógépes játéktörténelem “all your base are belong to us” határozott mémjével találkozunk.
    Viszont nem tudom mennyire lehetséges vonalat húzni mém/nemmém között: valami olyasmire gondolok, mint Manovich fraktáljai: a lolcatz-en belül is kialakultak fancy cats.ek, stb.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.