Webes cikkek küldése Kindle-re

Miután magunk is megtapasztalhattuk, hogy tényleg jobb a Kindle képernyőjén olvasni a könyveket, mint ha mondjuk a számítógép monitorával süttetnénk ki a retinánkat, eljön az igény arra nézvést is, hogy a weben megjelenő írásokat is átküldjük a Kindle-re, mégiscsak szebb úgy az élet. Három olyan megoldást találtam, amelyek mindegyike kipróbált, járható útnak bizonyult, úgyhogy gyorsan meg is osztom mindenki épülésére.

Kindlebility

A Kindlebility tulajdonképpen egy ügyes kis bookmarklet, amelynek használata egyszerű és gyors, nem kell hozzá regisztrálni sem. Csupán el kell látogatni Kindlebility oldalra, ott megadni a Kindle-emailünket, majd whitelist-re tenni az oldalon feltüntetett email-t az Amazon.com Manage Your Kindle adminisztrációs felületén, és végül megragadni a Kindlebility oldal alján létrejött linket, majd végül ráhúzni a böngészőnk könyvjelzősávjára. Íme a rövid videó a folyamatról:

Instapaper

Az Instapaper-t valószínűleg sokan ismerik: ez egy kényelmes szolgáltatás, amelynek segítségével a nap folyamán érdekesnek talált cikkeket gyűjtögethetjük, szintén egy bookmarklet segítségével, hogy a nap végén, amikor már van időnk ilyesmire, egy helyen el tudjuk olvasni az összes érdekesnek vélt cikket. Ha már van Instapaper-fiókunk, akkor nem kell mást tennünk, mint beállítani a cikkek Kindle-re történő küldését a felhasználói felületen, majd – a Kindlebility-hez hasonlóan – whitelist-re tenni a megadott email-címet, és a “Read later” bookmarklet-et a böngésző könyvjelzői közé húzva erőteljesen kattintgatni kezdünk. Az Instapaperrel lehetőségünk van beállítani a cikkek elküldésének időpontját is – sőt, akár heti, magazinszerűséget is kérhetünk, ha úgy találja kedvünk. Ha napi frissítést kérünk, akkor érdemes tényleg olvasgatni is, mert sajnos mindig ugyanazzal a címmel jelenik meg majd az újabb és újabb kompiláció – persze ott virít a “new” felirat a címtől balra, de azért mégis.

Kindlefeeder

A végére pedig jöjjön egy teljes értékű feed-olvasó, a Kindlefeeder, amelynek van ingyenes és fizetős verziója is. A lényeg itt annyi, hogy nem webalapú vagy asztali alkalmazáson keresztül kapjuk a hírcsatornákról a bejegyzéseket, hanem a Kindle-re érkezik minden. A webes felületen felvesszük kedvenc RSS-csatornáinkat, beállítjuk, mikor szeretnénk megkapni a híreket, és lőn: érkeznek is. Ráadásul a Kindlefeeder is rendelkezik bookmarklet-tel, így a fentebb emlegetett módszerrel is elmenthetünk érdekesnek ígérkező cikkeket, hogy aztán majd a Kindle megjelenítse nekünk.