Viszlát, netsemlegesség!

Nemrégiben az EU hozott egy olyan határozatot, ami a szolgáltatók számára lehetővé teszi, hogy az interneten bizonyos oldalak és szolgáltatások, hogy úgy mondjam, egyenlőbbek lesznek az egyenlők között. (Jellemző módon hazánkban ezt örömhírként harsogta be a híradó, a szabályzásban szintén helyet kapott, a jövőbe projektált – vagyis jelenleg, és még jó ideig kézzel koránt sem fogható – roaming díj eltörléseként…) Vagyis ha egy app mögött álló cégnek van pénze, fizet a szolgáltatónak, hogy az ő adatforgalma mindig zöld lámpát kapjon, mindig zökkenőmentesen működhessen, míg akinek nincs rá módja, az szépen a maradék sávszélességen osztozik a másodosztály többi szerencsétlen szereplőjével.

Kihasználja majd a múlt héten elfogadott új EU-s internetes szabályozásba épített kiskapukat a Telekom – írja a Magyar Telekomot is tulajdonló, tehát a hazai irányt is megszabó Deutsche Telekom hivatalosan közzétett álláspontjára hivatkozva a HWSW. A telekommunikációs multi elnök-vezérigazgatóját idéző cikk szerint a szolgáltató nagyobb sávszélességet biztosít majd bizonyos “speciális szolgálatások” számára, melyek weboldalait/alkalmazásait a többiekénél kényelmesebben érhetik majd el a netezők – gyorsabban azoknál az oldalaknál, melyek tulajdonosai nem fizetnek.
(via HVG.hu)

Viszlát innováció, viszlát netsemlegesség, szevasztok startupok! Lehet azzal jönni, hogy érthető a dolog, hiszen a szolgáltató szeretne visszakapni a hálózatfejlesztésbe ölt pénzéből, de lássuk be, hosszú távon – márpedig aki ilyen területen befektet, az nem várhatja el, hogy már holnap megtérüljön minden fillére – ez egész egyszerűen nem támasztható alá: ha ugyanis továbbra is semleges a net, továbbra is minden tartalom egyenlő eséllyel jut el a felhasználóhoz, és így újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg a felhasználó előtt, akkor sokkal többet fogja használni például a mobilinternetet. Ha többet használja, többet fizet. Ha többet fizet, több jut a szolgáltatónak. Tipikusan rövidlátó és ostoba üzletpolitika az adatforgalom ilyeténképpeni osztogatása. Ne legyünk optimisták, simán lenyeli az átlag júzer, nem fog tiltakozni, nem fogja átgondolni mindennek az etikai és gazdasági hátterét, még boldog is lesz, hogy nem akad a Skype. Az, hogy a Skype-nak pl. nem lesz konkurense, megszűnik a verseny, már senkit nem érdekel. Szép új világ. Abcúg, Telekom, és mindazok, akik követik a csodás példát!