The New Hive: a blogok Prezije

Manapság borzasztó egyszerű online felületen publikálni, megnyilvánulni, az ember aszerint válogathat, ahogyan szeretné mondandóját, képét, videóját eljuttatni másokhoz: lehet csiripelni, ha csak néhány szó, mondat is elég, lehet rebloggolni, vagy becsekkolni, gyors képi információt átadni, vagy egyszerűen lájkolni, tulajdonképpen mindegy, a lényeg, hogy valamiképpen kifejezzük magunkat. Többnyire azonban meghatározott keretek között lehet kivitelezni az ilyesféle üzenősdit: akár a blogmotor sablonja, akár a szolgáltatás felülete, vagy netán az üzenet hossza szab határt végtelen kreativitásunknak. Annak idején a kiváló webes dizájner, Jason Santa Maria kezdett el azzal szórakozni, hogy minden bejegyzéséhez más dizájnt készített, de nem csupán a színekre vagy a hátterekre kell itt gondolni, hanem teljes layout-ra! És bár hihetetlen kreatív megoldás, a hétköznapi felhasználó számára ez nyilvánvalóan majdhogynem kivitelezhetetlen. Itt lép be a The New Hive-ra keresztelt szolgáltatás, ami pontosan ezt a niche-t célozza meg: nincs sablon, nincs előre eldöntve semmi, a megnyilvánulni kívánó netizen úgy alakítja az egyes “kifejezéseit” (nem bejegyzések vannak, hanem “expression”-ök), ahogy csak akarja.

Tulajdonképpen első látásra olyan a szerkesztőfelület, mint anno a csupasz Prezi volt: néhány, intuitívan használható menüpont, és a végtelen online vászon, amin kedvünkre garázdálkodhatunk – oda és olyan formában helyezhetjük el a szöveget vagy a képet, hangot, videót, ahová és ahogyan szeretnénk, és ha tetszik, minden bekezdésünk más betűtípussal készülhet. Olyan hátteret és dizájnt kreálhatunk kifejezésre szabottan, amilyet csak hangulatunk megkíván, vagyis kreativitásunk és képzelőerőnk szab határt megnyilvánulásainknak, semmi egyéb. Nincs olyan, hogy méretre vágott kép, megszabott méretű videó, kicsinyítésre kényszerülő ikon, vagy átméretezendő szöveg: itt mindent pont úgy lehet felvinni a felületre, ahogy azt szeretnénk.

Érdekes koncepció, és valóban hiánypótló, hiszen nem a megszokott Tumblr-Posterous, vagy blog.hu-WordPress vonalon kíván versenyezni. Persze az is igaz, hogy egy-egy kinyilatkoztatás így talán kicsit nagyobb odafigyelést, tervezést, kreativitást igényel, hiszen ha már csinál valamit az ember, akkor nekiáll valamiképpen különlegessé, de legalább egyedivé varázsolni az adott közleményt. Különleges eszköz, valódi nóvummal megspékelve, érdemes kipróbálni, aztán az idő majd eldönti, milyen közösség épül mögé, mennyire lesz életképes a mai státuszüzenetté zsugorodó világban a web ezen csücske. (Itt próbálkozom én is: dragonweb.thenewhive.com)