Send to Kindle – beágyazható gomb

Minden rendes kindler használ valamiféle “send to kindle” megoldást, aminek segítségével a böngészés közben fellelt, érdekesnek talált irományokat egy gombnyomással átküldi e-olvasójára, így kényelmesen, bárhol, bármikor olvashatja, vagy egyszerűen archiválhatja a tartalmat. Többnyire valamilyen böngésző kiegészítő jön ilyenkor szóba, hiszen az mindig ott csücsül az eszközsávban, csak egy klikk, és máris minden rendben. Én is így járok el, mégis nagy örömmel fogadtam, hogy az eddigi legszebben kidolgozott megoldás mellett az Amazon végre kidolgozta a saját, weboldalba beágyazható Kindle-re küldős gombját – ami első blikkre talán enyhén szólva redundáns eszköznek tűnik, azonban ha bosszankodtunk már azon, hogy éppen a lényeg veszett el egy nagyszerű írás átküldésekor, akkor máris világos, miben áll az Amazon-féle újdonság nóvuma. Példának vegyük ezt a cikket, ami ráadásul kifejezetten informatikai irányultságú oldalon jelent meg. Így néz ki:

 

Küldeni szeretnénk azonnal Kindle-re, nyomjuk is a gombot, de talán érdemes vizsgálódni, ugyanis ez látszik majd az egészből, amikor megnyitjuk kedvenc eszközünkön:

Mi lehet a baj?

Csupán annyi, hogy nem megfelelő módon sikeredett elnevezni az egyes tartalmi egységeket, így amikor a Send to Kindle kiegészítő megpróbálja értelmezni az oldal tartalmát, nem a cikket találja meg, hanem azokat a tartalmi egységeket, amelyek teljességgel irrelevánsak számunkra. Pontosan ebben rejlik az Amazon-féle gomb lényege: az oldal tulajdonosa, üzemeltetője egészen pontosan be tudja állítani, meg tudja határozni, mely tartalmi egységek, és miként jelenjenek meg azt követően, hogy a látogató átküldte az oldalon megjelenő tartalmat kedvenc Kindle-jére.

Első ránézésre talán bonyolultnak tűnik a gomb beállítása, hiszen az Amazonnál egészen aprólékosra szabták a beállítási lehetőségeket, viszont éppen ez a lényege az egésznek, másként nem is nagyon lenne értelme – nem megoldás lenne, hanem újabb problémahalmaz. A gomb stílusának beállítását követően ugyanis ki kell választani, milyen szabvány alapján szeretnénk, hogy a paratextuális elemek értelmezhetővé váljanak az Amazon konvertere számára (szerző, cím, dátum); majd jöhet a szövegtörzs megjelölésére használt konkrét jelölési konvenció – így egészen bizonyosan az a rész kerül az olvasó Kindle-jére, amit az oldal szerzője szeretne. WordPress felhasználóknak persze már ott csücsül a plugin is, amit így a blog felületén keresztül be lehet állítani, használata így jóval egyszerűbb, mint az Amazon oldalán generált kóddal való ügyeskedés.

Ha valakit tehát foglalkoztat, miként kezelhető a közzétett tartalma más eszközökön, kiváltképp a Kindle olvasóeszközökön, akkor a szabvány markup mellett talán érdemes egy kis időt fordítani a még pontosabb megjelenítés elősegítésére is!