One Web Day 2009

One Web Day Ma van a One Web Day, aminek témája ebben az évben a digitális szakadék megszüntetése, az internet széleskörű elérhetősége és használata minden korosztály, nemzedék és társadalmi réteg számára. Ilyenkor illik valami releváns kezdeményezésről beszámolni, vagy éppen indítványokkal, javaslatokkal előhozakodni, bemutatni, elmondani, szerintünk mitől és hogyan lenne jobb az internet megfelelő használatával életünk minősége, hogyan tudnánk mind aktívabban részt venni civil kezdeményezésekben és egyáltalán állampolgári ügyeink intézésében illetve bonyolításában. Magyarországon és az Európai Unióban a digitális szakadék felszámolása viszonylag régóta téma és konkrét program – az eInclusion kifejezés tulajdonképpen az ilyen irányú projektek gyűjtőneve. Én azonban most nem a társadalmi csoportok és az 50 felettiek netizenné válásának problémájára szeretném felhívni a figyelmet, hanem egy olyan terület elmaradottságára, amiről sokan azt gondolják, hogy fejlett és kiforrott infrastruktúrával rendelkezik, magas kihasználtsággal és hatékonysággal működik. Ez az egyetemi polgárok internetes hozzáférése és az internet hatékony és gördülékeny használata a felsőoktatásban. Persze mindig viszonyítás kérdése az, hogyan ítéljük meg az elérhető szolgáltatásokat, ám talán érdemes arra fókuszálni, milyen lehetne optimális esetben egy átlag magyar egyetem netizen szemmel.

  • Legyen teljes wifi lefedettség az egyetem területén (campus, kollégiumok, épületek, termek)
  • Minden egyetemi polgárnak, legyen oktató vagy hallgató, lehetősége legyen korlátozás nélkül használni az internetet
  • E-könyvtár, a meglévő állományok digitalizálása, folyóiratok és könyvek elektronikus verzióinak beszerzése a kölcsönzési igények rugalmas kielégítésére és a kutatás elősegítésének érdekében

Három triviális, egyszerű pont, amely minőségében változtatná meg egy egyetem életét, áthatva megannyi szegmensét, megkönnyítve tulajdonképpen mindent, ami ma az egyetemi élet részét képezi. Én ennek jegyében ajánlom mindenki figyelmébe a One Web Day idei kezdeményezését!

3 hozzászólás a(z) “One Web Day 2009” című bejegyzéshez

  1. optimálisnak optimális, csak amíg a mailen küldött papírok egy részét kinyomtatják a TO-n, addig miről beszélünk.. 🙂 a szemlélettel van itt a gond, nem a konkrét megoldásokkal.

  2. Még ha csak a TO-n kinyomtatják… Ügyintézés, regisztráció a neptunon, aztán húszféle feladatra húszféle embernek van hozzáférése: tantárgybevitel, órarendkészítés, ami így aztán kényszerűségből úgyis először papíralapon készül el, és úgy kell bevinni a rendszerbe. Saját tapasztalat. Üdv!

  3. Hát igen, erről szólna ez a kezdeményezés is – nyilván nem old meg konkrét problémákat, de talán sikerülhet egy kapcsolót átállítani a fejekben. Ha egy-kettőben sikerül, már elindulhat egy pozitív irányú változás.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.