Oldalszám

A héten jelentette be az Amazon, hogy a tisztelt és szeretett olvasóközönség (alias Kindle-tulajdonosok) meghallgattatott, és egy szoftverfrissítés keretében hamarosan megérkezik az oldalszám a Kindle-könyvekre is. Persze eddig minden szép és jó, aztán tovább olvas az ember és látja, hogy egyelőre csak a Kindle 3-ról beszélnek (persze még preview, tehát ki tudja, mennyire mennek visszafelé – valószínűleg egyébként mennek végig minden verzión), és hogy úgy lesz itt az oldalszám-kánaán, hogy ISBN szám alapján a nyomtatott verzióval veti össze a Kindle-n olvasott szöveg location-jét a rendszer (nem tudom, hogy, tippem az, hogy wifin keresztül szinkronizál, mint ahogy ez már megoldott a minden platformra elkészített appokkal is), és a menü gomb megnyomásával az adott szövegrész nyomtatott verzióban való elhelyezkedését kapjuk meg oldalszámosítva. Korábban én magam is feltettem a kérdést, hogy elvan ugyan az ember a location-nel meg a százalékokkal, de mi lesz a tudományos publikációk idézhetőségével, a hivatkozásokkal – aztán egészen sok ötlet és már egyébként is működő megoldás gyűlt össze (köszönet a szorgos hozzászólóknak!), így valójában ez már nem is kérdés többé. Sőt, hovatovább ott tartok, hogy az oldalszám vált kérdéssé!

Az ok végtelenül egyszerű: az oldal, a nyomtatott szöveg elrendezésének eme keretbezártsága valójában tényleg egy előző paradigma, ha hihetünk Lev Manovich-nak, aki arról beszél, hogy az új tradíció, a digitális korszak “oldala” a weboldal annak minden flexibilitásával és potenciálisan végtelen kiterjedésével. És valóban, a szöveg méretének, a betű típusának, vagy a képernyő fekvésének megváltoztatása ma már olyan természetes művelet az elektronikus oldalak (akár szövegszerkesztőről, akár weboldalról, akár e-olvasóról van szó) preferenciáink szerinti kalibrálásakor, hogy nem szívesen mondunk le róla, mindez (és persze még ennél is több minden) már-már “tartozéka”, alapvető lehetősége az ilyen objektumoknak.

Egyébként a végtelen oldalszám-eufóriában azért azt is megtippelném, hogy ez a szórakozás valószínűleg csak az Amazon-on vásárolt e-könyvekre jelent ilyesféle megoldást, hiszen az általuk forgalmazott könyvek verzióit tudják összevetni (nyomtatott – hogy paperback vagy hardcover, azt az ISBN-ről láthatjuk majd – és e-könyv), vagyis innen-onnan összegyűjtött könyvtárunk nem lesz felvértezve az oldalszám potenciáljával. Bánja a fene, olvassunk tovább!