Na, mi a képlet?

Képlet Kérdezhetnénk rögtön, tényleg, hogy, na, mi a képlet?, de nem tesszük, mert a válasz kiábrándítóra sikeredne. Az igazság pedig tényleg az, hogy a Képlet annyi sebből vérzik, hogy kár pazarolni rá a sebtapaszt. Ott van mindjárt az alap koncepció, ami valószínűleg a legbugyutább, legbárgyúbb deus-ex-machiná-val van foltozva, mert látszik, hogy a film kigondolásánál már elakadt az ötletgép fogaskereke, és halvány lila segédfogalmuk sem volt a tisztelt alkotóknak arról, hogy hogy is lehetne ezt az egész ufós-föld-pusztulós-víziós katyvaszt megoldani – na, és innentől kezdve vajon milyen képletről lehetne értekezni? Sikerült egy totálisan értelmetlen vallási-ufós-áltudományos egyveleget kerekíteni ideológiai háttérként, aminek magyarázatához már Tom Cruise is kevés volna, nemhogy a láthatóan helyét nem találó és látványosan feszengő Nicolas Cage: egyszerűen minden beállítás és mondat, minden karakter és kifejezés hamis. Önmagát nem tudja komolyan venni ez a dolgozat, ami nem lenne baj, ha mondjuk meglenne benne az az önreflexív mozzanat, amitől élvezetes lehetne az a kibírhatatlanul elnyújtott két órás időtartam – de itt még az ufonauta sem hiszi el magáról, hogy az, ami, mert amikor levedli emberi kérgét, akkor ugyanolyan antropomorf, emberi aggyal (oké, tudom, világít, fluoreszkál, de könyörgöm…!) leledző medúza, mint egy három dimenziós röntgenkép, és bár telepatikusan kommunikál a “kiválasztottakkal”, azért muszáj kézzel nyomatékosítania és tessékelnie az ifjú Ádámot és Évát, hogy ugyan húzzanak már fel az úfóba, mert jön az apokalipszis, már bocsánat, hogy eleve nem hiszem, hogy telepatikusan bármit mondtak volna annakelőtte. Nem blöff ez a film, mert a blöffben mindig van némi kurázsi – kamu ez a javából. Széles ívben kerülendő!

5 hozzászólás a(z) “Na, mi a képlet?” című bejegyzéshez

 1. Szomorú vagyok. Pedig az ötlet nem volt rossz. Legalább nem ültem be a moziba. Köszi!

 2. Az en nagy bajom az ilyen filmekkel, hogy amikor olyan problemat, nehezseget szabaditanak az emberisegre, amivel 100%, hogy nem tudnak megbirkozni, akkor gyakorlatilag semmit nem varhatunk a film vegetol. Illetve semmi emberit, max ezt az ufos megoldast…

 3. Én még röhögni se mertem rajta. Proyas megint megpróbálta felülmúlni élete egyetlen kultfilmjét (ti. A hollót, ’94-ből), de összehozott egy akkora zagyvalékot, amit az A.I. utolsó félórája óta nem láttam. Egyedül a repülőgép lezuhanásának kb. ötperces, vágatlanul felvett szcénája ér valamit. Az olcsó horrorelemek (sápadt, fekete hajú kislány, sötétből előjövős “hú de rejtélyesek vagyunk”-fickók) meg végleg kiverte a biztosítékot. Ehh… megyek, megnézek inkább valami épkézláb filmet.

  Ja, és úgy hallottam, eredetileg Richard Kelly írta-rendezte volna. Vajon ő mit hozott volna ki ebből?

 4. Menet közben kapcsolódtam a film megnézésébe, így lemaradtam a legelejéről.
  Viszont amikor leültem, tényleg azért ültem mert dícsérték ezt a filmet. Hogy miért? Fogalmam sincs…

  Természetesen egy ideig nem tűnt fel semmi, aztán amikor előbukkantak a baromira titokzatos meninblekk manusok, akkor kezdett furcsa lenni. Ufók? Ugyan már… Valaki előre megálmod valamit? Fantasztikus filmben elmegy, attól még lehetne jó.

  De könyörgöm, olyan “naptevékenység” (urambocsá, baromság), amit ez a Nap művelt… Élete felénél ha jár, a Föld is van vagy 4.5 milliárd éves, legalább ennyi van még hátra életéből. Pusztítottak vulkánok, meteorok. Erre jön egy pár “Iti”, oszt’ jól megaszongyák hogy egy (amúgy b*lfaszság) effekt el fogja ekkor és ekkor pusztítani a föld színét. Itt élő nem marad. De baromira nyugisak, még apuci búcsúja is percre pontosan belefér az “eksünbe”. Mert ugye ez egy mentőeksün, ahol begyűjtik a páréves gyerekeket, azt’ kirakják valami lepratelep bolygóra kísérleti nyúlnak (nyugalom, nyulak is vannak a menekültek között). Felnőtt egy szál se, na majd ők lesznek a nép. Se kaja, se pia, se lakás, se TB kártya, se benzinkút. Nem baj, a páréves csávókák majd büszke nép lesz, mert amilyen f*sza gyerekek voltak az ufók, olyan köcsögök amikor csak kidobták őket az új világba, azt’ húztak haza Szomszédokat vagy Dallas -t nézni (igazuk van, én sem maradnék ott).

  Ugyan már, baromság…

  u.i.: ja, és a “kőszereplő” meghal ugye a film végén, de előtte végigmegy a főutcán. Ahol természetesen katonák tuszkolják a fosztogatókat (visszamennyé’) – természetes életkép 2.5 perccel a világ vége előtt.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.