Mozgás az e-könyvolvasók piacán

Tökéletesen elégedett Kindle-használóként azért fél szemem mindig az e-olvasók fejlődésén tartom, mert ugye nekünk, felhasználóknak igenis jó, ha van konkurencia, fejlesztés, fejlődés. Hát, úgy tűnik, van! Nemrég a Kobo bemutatta új modelljeit, amelyek között már ott van egy egészen pofás, eInkes, érintőképernyős eszköz, menő(nek gondolt) dizájnnal. Én még nem hallottam a környezetemben olyanról, aki már valaha kipróbálta volna, de első blikkre nem tűnik rossznak a gépezet – ráadásul a Kindle-nél már nagyon bevált 6″-es Pearl eInk kijelzővel szállítják, ami garancia lehet a minőségre.

Kobo

A minap már a Barnes & Noble is megmozdult, és bemutatta az új Nook-ot, tehát az eredeti, eInkes olvasóeszköz új, szintén érintőképernyős, és persze Pearl eInkes verzióját. A Nook már jobban ismert, nagyobb játékos, ami komolyan beleszól nem csupán a technológia irányába, hanem a nem kevéssé fontos árversenybe is – a sima, WiFi-s modellt éppen annyiért kínálják előrendelésre, mint a Kindle-t, vagyis 139$-t kell kipengetni egy ilyen eszközért.

Nook

Mindeközben egyre gyakrabban hallani az Amazon újabb dobásáról, a táblagépről, amiről persze meglehetősen keveset lehet tudni azon túl, hogy Android-alapú, és remélhetőleg szemtelenül olcsó gép lesz. Míg táblagép frontján vélhetőleg felkavarja az egyébként sem túlságosan állóvizet, számomra ez továbbra is más szegmenst jelent, még akkor is, ha tudom, hogy sokan ezeket a szerkentyűket egyenrangú e-olvasóeszközként tartják számon: egyszerűen teljesen más élmény az eInk kijelző, mint a háttérvilágítással működő, kár is ezen vitatkozni. Másrészt pedig az sem mellékes, hogy az olvasóeszköz kiválasztásával a gyártó/forgalmazó szolgáltatását is megvásároljuk, vagyis egy olyan filozófiát, ideológiát spájzolunk be, amivel így vagy úgy, de együtt kell működnünk. Az Amazon ezt csodásan műveli: a vásárlás pillanatától kezdve odafigyelnek minden apró részletre, olyan nincs, hogy valamire ne kapjon az ember választ, vagy valaki ne hallgassa meg és ne segítsen, merthogy véresen komolyan gondolják, hogy az ő ügyfélszolgálatuk a földkerekség legjobbja. Más szolgáltatóval nincs tapasztalatom, de a lényeg mégis ez: ahhoz, hogy ha valaki a Kindle ellen indul, nem elég technológia vagy dizájn szintjén erősíteni, hiszen csak azért mert érintőképernyős egy új eszköz, nem fognak átpártolni a Kindlerek. A csomag több komponensből áll – kiderül, ezen a téren is kellően erős konkurencia tud lenni majd például a két fenti eszköz, vagy marad a Kindle primátusa? Nooklerek, mit mondtok erre?