Könyvtáros crowdsourcing: Knowledge Unlatched

Mindenki tisztában van azzal, hogy a tudományos könyvkiadás nem mehet tovább úgy, ahogy eddig. Egész egyszerűen a jelenlegi modell nem finanszírozható tovább – előbb-utóbb látványosan bedől, még akkor is, ha egyelőre a vészharangok kongatásánál tartunk, és mindenki azt gondolja, a digitális átállás megmenti a nagy neveket. Hát, nem fogja. És ne is tegye, nem azért van. A digitalizációnak köszönhető változások egyike az open access nagy publicitása és volumenje, aminél jelen pillanatban nem sok jobb ötlet merült fel. A nyílt hozzáférés ugyanis jó a szerzőnek (az eddigieknél jóval nagyobb olvasottságot hoz, ennek következtében növekvő idézettséget jelenthet), jó az olvasónak (aki így hozzáférhet a legkurrensebb kutatások eredményeihez, lépést tarthat a világ tudományos közbeszédének friss témáival, és persze hozzá is járulhat mindehhez), és ha ügyes kiadó kezeli a folyamatokat, még ő is kifejezetten jól járhat (tévhit, hogy a nyílt hozzáférés ingyen munkát és a pénz megszűnését jelenti). Ez mind szép, de igazán jól működő, hasznos, hosszú távon fenntartható modellt eleddig kevesen tudtak kidolgozni – pláne a könyvtári szféra nem profitál túl sokat az egész felbuzdulásból (de legalábbis nem annyit, amennyire szükség volna). Ennek orvoslására egy igen érdekes kezdeményezés indult nemrég.

Míg jelenleg úgy működik a rendszer, hogy egy könyvtár akkor jut újabb kötetekhez, ha 1) vásárol magának; 2) köteles példányt kap; 3) valaki adományként juttat el néhány kiadványt, és ebből az is jól látszik, hogy kiszámítható, jövőbemutató modellről korántsem beszélhetünk, addig néhány könyvtár úgy gondolta, ebből elég, magát a rendszert kell átformálni, ha életben akarnak maradni. Itt lép be a Knowledge Unlatched nevű non-profit szervezet, ami a következő folyamatot koordinálja: a kiadó/szerző nevezi megírandó témáját a programba, majd a könyvtárak szemlézik a felhozatalt, és valamennyi összeggel támogatják azokat a projekteket, amelyek feltehetőleg az olvasóik érdeklődési körébe tartoznak. A támogatás fejében olcsóbban, kedvezőbb feltételekkel jutnak az elkészült kiadványhoz – sőt, ha elég nagy összeg gyűlik össze egy-egy könyv megírásához/kiadásához, akkor az open access verzióban jut el hozzájuk! A Knowledge Unlatched csupán egy kis “sikerdíjat” vesz le az összekalapolt büdzséből, hogy fenn tudják tartani a működést (végül is ők bonyolítják a teljes tranzakciót, ők hozzák össze a kiadókat a könyvtárakkal, stb.). A kiadó tehát elkötelezettje lesz a könyvtárakkal való megállapodásnak, amitől függetlenül persze kínálhat több verziót több áron az elkészülő kötetből a nagyközönségnek – viszont a könyvtár jóval kedvezőbb modellben juthat hozzá a kívánt portékához.

Nekem eddig elkerülte a figyelmemet, de tény, hogy éppen Magyarországon mutatták be először a modellt, tavaly, az Open Access Scholarly Publishers Association éves gyűlésén: