Könyves kütyük mustrája – szubjektív vélemény

A hétvégi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra történt kiruccanásnak e-könyv kütyü vonalán volt annyi hozadéka, hogy végre kézbe is vehettem néhány Magyarországon is forgalmazott eszközt, és ha nem is szakértői, de őszintén szubjektív tesztelésnek vetettem alá őket. A Millenáris komplexum C épületének egyébként borzalmasan levegőtlen részében voltak fellelhetőek az e-könyves standok, én hármat találtam, ezek közül kettő a galérián, annak is a végén, jól eldugva várták az érdeklődőket. Fent kezdtem: a digitalbooks.hu szépen felsorakoztatta a választékában kapható Kobee-verziókat (pl.  a KooB3 Free-t), egy Onyx-et, de még egy iPad is meg-megjelent, így aztán lehetett tapogatni, próbálgatni az eszközöket. Rég vártam arra, hogy összevethessem a Kindle-tapasztalatokat más eszközökkel, hát most jól meg is kaptam: minden újabb funkció kipróbálásánál egyre inkább meggyőződhettem róla, hogy a Kindle igenis kiváló választás volt, ugyanis jelenleg egyetlen olyan olvasóeszközt sem találtam, amelyik komolyan fel tudná venni vele a versenyt. Senkit nem akarok ezzel bántani, pláne nem degradálni a felhozatalt – azt ugyanis megállapítottam, hogy óriási fejlődésnek lehetünk tanúi, és igenis fontos, hogy legyen alternatíva! Jelenleg viszont csak erős kompromisszumokkal van.

Szögezzük le: az LCD/TFT képernyős tablet-hibrid-aspiránsok nálam eleve elbuknak – a beszűrődő napfény, az árnyékok sűrű váltakozása a galérián ékes bizonyítéka volt annak, hogy ezek az eszközök nem olvasásra vannak kitalálva. Így például a Pocketbook IQ egyszerűen kiesett a látókörből – eleve idegenül hatott, hogy nem a könyvek, hanem valamiféle app-kollekció fogadott a képernyőjén: nem erre voltam kíváncsi. Egyébként méretéhez képest kissé nehéznek, valamint rövid használat alatt is meglepően lassúnak találtam a gépezetet, megint csak nem túl kényelmes kombináció. Egyébként a Pocketbook eInkes olvasói, pl. a Pro602, egészen szimpatikusak voltak letisztultságukkal, egyszerűségükkel – bár nekem kicsit nehézkesnek tűnt a kezelése, valamint a betűk megjelenítése sem nagyon említhető a Kindle megjelenítési tulajdonságaival egy szinten, mégis szimpatikusabbnak találtam, mint bármelyik másik kiállított olvasóeszközt.

Az agyonvariált, néhol stylus-szal megspékelt, extra funkciókkal felturbózott olvasók engem nem hoznak lázba: volt is kis zavar, mire szegény Onyx X60-ast rá tudtuk venni, hogy viszonylag türelemmel kibekkelhető időintervallumban képes legyen azt csinálni, amire böktünk – majd kiderült, csak azt hittük, arra bökünk a pálcával, amire akartunk, mert a gép mást érzékelt… szóval nem volt meggyőző a viselkedése a kicsikének, de lehet, hogy a sok össze-visszanyomogatás áldozata lett vasárnap délutánra, ki tudja. Ezzel szemben a nagyobb kijelzős eszközök egyszerűsége és kezelhetősége már jobb kedvre derített: mind a Pocketbook, mind a Koobe szép munkát végzett, kellemes volt rájuk nézni, olvasgatni (bár itt nincs összehasonlítási alapom a Kindle DX-szel).

Ezek után találtam meg, szinte véletlenül a txtr-t, ami a fentiektől elkülönülve, a földszinten kapott helyet. Emlékszem, annak idején mennyire vártam, szerettem volna kézbe venni a beharangozott terméket, tetszett a spártai egyszerűsége, a látszólagos célorientáltsága – na, mindez egy pillanat alatt illant el. A txtr készülék egyszerűen nem kényelmes, pár perc alatt használhatatlannak bizonyult (lehet, hogy csak a kiállított példány, bár kérdés, a galérián bemutatott termékek ehhez képest hogy bírták a strapát…?) – olyannyira, hogy nem csak nekem nem volt hajlandó megfelelően reagálni a gombnyomásokra, de másnak sem. Eleve zavarba ejtően kellemetlen volt a nyilván trendinek gondolt gombokkal bajlódni, ehhez társult az eszköz kegyetlen lassúsága a fentebb kipróbált készülékekhez képest is – és akkor a Kindle-ről még nem is beszéltünk. Persze borzasztó szubjektív, és nyilván elfogult véleményem szerint ez a készülék nem hogy Kindle-gyilkos nem lesz, de épeszű ember ki nem ad annyi pénzt rá, amennyit jelenleg szemrebbenés nélkül elkérnek érte – sacperkábé minimum három, azaz 3 darab Kindle-t lehet venni az árából (hát még ha jön az olcsóbb Amazon-eszköz!). Sajnos sem funkcionalitásában, sem ár-érték arányában nem tud meggyőző lenni ez a termék, és attól tartok, ha nagyon erőltetik, látványos buktának lehetünk tanúi.

Összességében nem mondhatni, hogy túlzottan komolyan vehető lett volna az idei könyvfesztiváli e-könyves felhozatal, mindenesetre jó volt látni, hogy van fejlődés, van lendület a piacon, így könnyen elképzelhető, hogy jövőre már nagyobb hangsúlyt kap a szegmens. Míg drukkolok a kiállítóknak, addig viszont elő a Kindle-lel, és olvasgassunk tovább csodálatosan szép kijelző, és a könnyű használhatóság segedelmével!