Kindled Fires

Ma végül lehullt a lepel mindarról, amit maximum sejteni lehetett, vagy legalábbis pletyka szintjén volt alkalmunk abszolválni: az Amazon bemutatta az új Kindle-garnitúrát. Természetesen (?) legtöbben a táblagépet, a végül Kindle Fire néven forgalomba kerülő eszközt várták, azonban szerintem éppen ezen a téren nem volt túl nagy meglepetés – maximum a versenytársaknak meglehetősen kellemetlennek számító árazás volt igazán hír (a várakozások során megpendített $250 helyett $199 lett az ár). Annál érdekesebb volt az e-könyv-olvasók frontján bevitt balhoroggal kombinált, de leginkább övön alulra irányzott ütés: nem pusztán megújult a Kindle-széria, nem sima érintőképernyős bővítéssel van dolgunk, de az Amazon ebben a szegmensben is kijátszotta az ár-kártyát, mégpedig nem is akráhogy: a tengeren túli szerencsés olvasók már $79-ért hozzájuthatnak egy legújabb generációs Kindle-höz! Ez már nemhogy lélektani határátlépésnek számít, de jócskán alámegy minden olyan árpolitikai elképzeléseinek is, amit tarthatónak, vagy pusztán prognosztizálhatónak gondoltunk. Mondhatunk bármit, egy dolog biztos: az e-könyv-olvasók piacán az Amazon nem sok esélyt hagy a versenytársaknak. Még akkor sem, ha bizonyos értelemben véve az alsó kategóriás Kindle valójában nem előrelépés, sőt!

Persze, minden, ami az újdonság varázsával van felvértezve, csodavárással párosítva mindenképpen elnyeri sokak szimpátiáját, illetve képes vágygenerálásra is. Azonban ne feledjük, hogy az előző generációssá avanzsált Kindle 4GB-os memóriával érkezett, míg az új csupán 2GB-t ad alapból. Mivel nem volt a kezemben (hiába, a DragonWeb még mindig nincs a meghívottak listáján…), így nem tudok semmi biztosat, de szerintem azért a képeket elnézegetve mégis meg lehet reszkírozni a kijelentést, de például a jegyzetelés funkciója sem lesz olyan kényelmes az új modellben, mint a “Kindle Keyboard”-ra átkeresztelt széria esetében, hiszen ide-oda kell navigálni a megmaradt gombokkal a képernyőn felbukkanó virtuális billentyűk között. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nagy visszalépésről van szó, csupán annyit, hogy a nagy örömben azért jó helyén kezelni a dolgokat.

És ha már a nyavajgásoknak teret adtam, megosztom az érintőképernyővel kapcsolatos aggályomat is: szép, hasznos, előremutató, egyszerűen használható, jó dolog ez, de nekem speciel borzasztóan kényelmetlen megoldás lenne, ugyanis ha történetesen egy kézzel, teszem azt, bal kézzel tartom a készüléket, miközben a jobb kéz foglalt (vagy lusta/lazsál/pihen), lehetetlenné válik a könyv lapozása, mivel ehhez a képernyő jobb harmadára kellene koppintani. Lehet, hogy ez szélsőséges példa, de saját olvasási szokásaimat végiggondolva, számomra nem elhanyagolandó korlát ez. Persze a privát problematikától eltekintve nagyszerű kütyüknek néznek ki az újonc, érintőképernyős modellek is, méltó ellenfelei lesznek a nemrég debütált, másodgenerációs Nook-nak – és az Amazon hátterével talán nem tűnik elhamarkodottnak és megalapozatlannak az a jóslat sem, hogy ez az eszköz valójában már meg is nyerte a versenyt. Mindenesetre az biztos, hogy kemény, kiütés gyanús akciót hajtott végre Bezos cége, és évekre előre bebiztosította magának a piacvezető szerepet – tegyük gyorsan hozzá, nem érdemtelenül: a Kindle szeretni való, kiváló termék volt eddig is, és ezután sem lesz másként!