Jogvédők, ti… és a ti algoritmusaitok…

Az talán könnyedén belátható, hogy kínai munkások tömegei éhbérért dolgozva sem képesek egy hét alatt 4,5 millió címet kilistázni. Ehelyett a háttérben egy algoritmus dolgozik, amely folyamatosan ontja magából a valószínűleg jogvédett tartalmakra mutató linkeket. Innen talán már egész könnyen kitalálható, hogy több óriás filmkiadó vállalat (Viacom, Paramount, Fox és Lionsgate) listájába, amely a törölni kívánt linkeket tartalmazza, valahogyan bekerült az egyébként szabadon és ingyenesen terjeszthető Pirate Bay film is. Ennél nagyobb öngólt szándékosan sem tudtak volna lőni.
(Média 2.0)

Több hasonló öngóllal is elszórakoztatják a jogvédők algoritmusai az egyszeri júzert: például szeretnek olyan fenyegető leveleket írogatni, aminek nem hogy jogi, még technikai alapja sincsen. Történt, hogy egy olyan egyetemi gép felhasználójához intéztek dörgedelmes, angol nyelvű jogi blablát, megnevezve a Transformers II c. örökbecsű alkotás egy DVDRipjét, mint jogtalanul letöltött és tárolt tartalmat, aki nemhogy nem torrentezett soha (pláne nem az egyetemi gépen, amit ottani rendszergazdák felügyeltek és tettek rendbe), de még csak egy árva – és egyébként legálisan használható! – torrent kliens sem volt a gépén. Sőt, az előzékeny jogvédők még a gépen feltételezett mappát is megjelölték, hogy azt sürgősen töröljük – az apró pici problémát nyilván ki is lehet találni ezek után: még csak hasonló file hierarchia sem volt a gépen, nemhogy az a mappa és ott, amit és ahol a jogvédők által használt algoritmus citált.

Én speciel kellőképpen felháborodtam az eljáráson, így küldtünk egy korrekt, minden feltételezést alaposan cáfoló, ékesszóló, de a felháborodásnak hangot adó hivatalos válaszlevelet – azóta is várjuk a választ, amivel cáfolnak bennünket és alátámasztják a teljesen nyilvánvaló vádakat. Öngól ez is, öngól az is, jól példázzák ezek a hibák, hogy ez a rendszer, így, ebben a formában leginkább saját magát fogja eltemetni, de a kalózkodást nem képes megtörni. És ez már jóval tovább mutat annál, mint amit a TPB jogi kálváriája apropóján hallunk, hogy ti. a jog még nincs felkészülve a digitális technológiában akár hétköznapokban is használt, standard megoldások és protokollok elbírálására: sajnos azok sincsenek képben, akik pontosan technológiai alapon igyekeznek rendőrösdit játszani. Csoda, hogy így egyre inkább ők tűnnek fel a rossz fiúk szerepében?