Infografika – egyszerűen

Egyértelmű tendencia, hogy kicsit is összetettebb információt már valamiféle vizualizált formában illik a nagyérdemű elé tárni, máskülönben nem jut el a közlés a címzettekhez, vagy ha el is jut, nem feltétlenül fordít az ember az értelmezésre. A helyzet megoldására találták ki az infografikát, ami egyszerű, jól áttekinthető, képi elemekkel operáló forma – ha gonosz vagyok, akkor a kicsit is tudományosabb diskurzus bulvárosított reprezentációs modellje. Akármit is gondoljon az ember egy ilyesféle műfajról, várhatóan egyre inkább részévé válik mindennapjainknak, és talán nem is olyan nagy baj, ha a tudományos közbeszéd is igyekszik lépést tartani a változásokkal. Mert ki ne szeretné, ha látványos infografika összegezné egy bonyolult argumentum eredményeit, vagy csupán illusztrálna egy szavakba körülményesen önthető tézist. Míg korábban kifejezetten grafikailag informált szakemberek pályája volt az infografika alkotása, addig manapság szinte naponta jelennek meg azok az ingyenes, online alkalmazások, amelyek segítségével bárki nekiveselkedhet egy ügyes infografika létrehozásának. Csábító a lehetőség, de azért egyet ne feledjünk: a tartalom még mindig a legfontosabb komponens. Nézzük, merre lehet indulni.

Easel.ly

Az egyik élharcos az Easel.ly szolgáltatása, tulajdonképpen az elsők között ismerte fel azt a tömegigényt, hogy mindenféle szakértelem nélkül bárki pofás infografikát tudjon kreálni minimális időráfordítással. Ennek megfelelően előre elkészített sablonok, vektor képek, drag and drop felület várja a felbuzdult szerkesztőket. A beta állapotban lévő szolgáltatás egyelőre nem nyújt túl sokat, viszont aki valahol el szeretne indulni, vagy nem túl bonyolult, segítőkész alapról kíván indulni, annak mindenképpen érdemes próbát tennie errefelé. Majd kiderül persze, hogy merre és miként mozog a fejlesztés – ha komolyan vesszük az infografikát, akkor annak egyik lényeges kitétele az egyediség (no és az adatok pontos vizualizációja, ami azért az easel.ly esetében néhol hagy némi kívánni valót maga után…).

Infogr.am

Itt van aztán a domain-jében a menő instagr.am-ra utaló Infogr.am (vajon ismét eljött az ideje a néhol túlzottan is erőltetetten viccesnek szánt domain nevek ideje?), ami már interaktív infografika készítését ígéri. Sőt, ezen túlmenően már képes rendesen gereblyézett adatbázis vizualizációjára is, tehát az adat megjelenítésben jóval megbízhatóbb és pontosabb az easel.ly-nél, és megtalálhatóak a hagyományos diagramok is, kiegészítve néhány egészen jópofa megoldással. Mivel interaktív infografikáról van szó, az elkészült műveket be lehet illeszteni blogokba, meg lehet osztani őket, és ha kell, saját url-t is kapnak, ami nem rossz mondjuk nyomtatott cikkek esetében, ahol bátran elküldhetjük az érdeklődőket a permalinkre további vizsgálódás ürügyén.

Venngage

A minap landolt az emailek között a CV-k vizualizációjával hírnevet szerzett visualize.me (itt az én egyszerűsített, vizuális CV-m, ha valakit érdekel) újabb szolgáltatása, a Venngage, ami továbblép a hagyományos diagramszerű megjelenítéseken, és egészen kreatív megoldásokat kínál, ráadásul a beágyazott, vagy online megjelenített, szintén adathalmazokból táplálkozó, interaktív grafikát sima HTML-elemekként adagolja, ami keresőoptimalizálás szempontjából nem elhanyagolható. Itt is van lehetőség a megosztásra, beágyazásra, valamint a képként való mentésre is, így nagyjából minden megjelenítési lehetőséggel számolhatunk az infografika létrehozásakor.

Ha tehát valaki úgy érzi, szüksége van arra, hogy az általa felkínált-felkutatott adatokat minél látványosabban tudja bemutatni, mindenképpen érdemes valamelyik szolgáltatást kipróbálnia, hiszen akárki akármit is mondjon a megoldásról, tény, hogy egy ügyesen megtervezett, értelmesen kivitelezett képi reprezentáció csodát tud tenni az adatok, adatbázisok értelmezésének terén!