IEAS Szeged menni mobil

Nem szokott a prioritások közé tartozni az, hogy egy felsőoktatási intézmény újabb és újabb fejlesztésekkel technikailag lépést tartson a korral minden téren, pláne nem a jelenlegi gazdasági helyzetben, pedig vannak olyan területek, amelyek sokat lendíthetnek az adott intézmény megítélésén, legalábbis például a hallgatók felé nem rossz pont, ha épp olyasmivel rukkol elő, ami kényelmesebbé teszi mondjuk az információáramlást. Az okostelefonok elterjedésével egyre többen böngésznek mobilról, egyre inkább természetessé válik az ügyek ily módon történő intézése – és ez alól nem kivétel az egyetem sem: mi sem természetesebb, mint mobilról sasolni, beírta-e már az oktató a jegyeket az etr-be, vagy akár rögtön másik vizsgaidőpontra át is lehet jelentkezni. Bár az egyik szolgáltatónál van például az etr-nek mobil verziója (amit nem az etr fejlesztői készítettek!), ha egy kicsit böngészgetünk a felsőoktatási intézmények webhelyein, akkor azt látjuk, hogy meglehetősen ismeretlen terület a honlapok mobiloptimalizációja: valószínűleg még most sem sokan gondolkodnak abban, hogy ezen változtassanak. Ez itt – félig-meddig – a reklám helye: a szegedi Angol-Amerikai Intézet több szinten is lépett, és elindult a mobil integráció útján!

Ha valaki mobiltelefonról böngészve jut el az intézet honlapjára, akkor immáron az arra optimalizált oldal köszönti, és kihasználva a lehetőséget például iOS felhasználóknak azonnal fel is ajánlja, hogy web-app-ként le is mentheti az oldalt:

IEAS on iPhone

Ez azt jelenti, hogy az összes dokumentum, szabályzat, friss hír stb. elérhető és könnyen kezelhető a mobileszközökön is, ráadásul épp most van elbírálás alatt iOS-re és Androidra az intézet mobil alkalmazása is, ami aztán végképp leegyszerűsíti az információk kezelését a látogatók számára. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Google Alkalmazások intézeti verziója, az IEAS Apps immáron engedi a mobil szinkronizációt is – amellett persze, hogy a Google-nek köszönhetően eleve bármelyik Gmail vagy GDocs app működik az intézeti felhasználók telefonjain is! -, elég megadni a kért adatokat a telefonon, és máris minden megy, mint a karikacsapás, és használhatjuk a saját email kliensünket, vagy naptáralkalmazásunkat.