Filmtudományi Hírmondó – újjászületés

Amikor 2006. őszén útjára indítottam a Filmtudományi Hírmondó névre keresztelt oldalt, az volt a nem túlságosan emelkedett, ám kivitelezhetőnek tűnő cél, hogy olyan híreket, felhívásokat, eseményeket, beszámolókat tesz majd közzé, amelyek fontosak lehetnek a filmtudománnyal foglalatoskodó szakemberek illetve a téma iránt érdeklődők számára. Az első időkben megvolt még a kellő lelkesedés ahhoz, hogy akár magam böngészgessem az újdonságokat, folyóirat megjelenéseket, és hírt adjak róluk, de egyre kevéssé jutott idő ezen tevékenységre. Így jöttek azok az időszakok, amikor tényleg csak akkor került fel valami az oldalra, ha valaki megkeresett, hogy oda szánna egy-két hírt. Teljesen nyilvánvaló, hogy így nem volt túl sok értelme az egésznek, és nemrég, éppen egyidőben az extra.hu fájdalmas bejelentésével, úgy döntöttem, hogy akkor itt az ideje szépen lehúzni a rólót. Még feltettem két nem is annyira időszerű hírt, és gondoltam, a rendszer lekapcsolásával a múlt feledésébe merül az egész, amikor azt vettem észre, hogy eddig példátlan módon, egy napon belül meglódult a látogatók száma, a hírlevélre és a hírcsatonára is érkeztek új jelentkezések. Márpedig ez nem arra utal, hogy feltétlenül olvasatlan felületként lopta az időt a projekt. Ášgy döntöttem tehát, hogy teszek még egy próbát, de okulva a múltból kicsit más modellben folytatódik a Hírmondó pályafutása: felajánlom közösségi szerkesztésre!

Ezt a posterous.com szolgáltatásán keresztül gondolom megvalósítani, mégpedig úgy (ahogy arról a Hírmondó olvasói, akik ezek szerint mégiscsak egynél több főt tesznek ki, már értesülhettek), hogy felkérem a témakörben érintetteket, legyen akár konferencia- vagy fesztiválszervezők, akár bármely honi folyóirat szerkesztői, hogy ha van valami bejelentenivalójuk, akkor egy meghatározott email címre küldött üzenettel máris publikálhatják azt. Csupán előzetesen egy jelzést kérek, hogy szeretne az illető híreket beküldeni, és máris felveszem az email-jét – ezt követően közvetlenül publikálhat a Hírmondó új felületére, amit a http://filmologia.posterous.com címen lehet elérni.

Kíváncsi vagyok, egyrészt sikerül-e életet lehelni a projektbe, másrészt pedig működhet-e egy ilyesfajta közösségi szerkesztői modell, ahol még csak virtuális szerkesztőségi iroda sem működik. Ha tehát valakit érdekel a dolog, akkor jelezzen, és máris lehetőséget kap saját tevékenysége előbbrevitelére!