Eladható-e az e-könyv?

A Könyvkonnektor dobta be nemrég a témát, miszerint furcsa, tisztázatlan (jogi) helyzetbe kerül az, aki szeretné továbbadni a kiolvasott e-könyveit:

Elkezdtek emberek megunt e-anyagokat árulni – hasonlóan a nyomtatott kiadványok antikvár forgalmához – és ezen a könyvkiadók felhorkantak.

Egy nagy német könyvkiadó nevében ügyvédi irodák felszólító leveleket adtak postára. Olyanoknak, akiknek fogalmuk se volt természetesen, hogy rázós ügyletbe bonyolódtak. Arról van szó, hogy árverésre bocsájtottak e-könyveket jogos tulajdonosok. Mire a kiadók figyelmeztetni óhajtják őket már jó előre, hogy óvakodjanak ettől a tevékenységtől, mert tisztázatlan a jogi helyzet. A kiadó álláspontja szerint nincs joga eladni az egykori ügyfélnek (már a vásárló szót sem merem használni) a „használt” e-tartalmat.

A dolog pikantériája, hogy az EU új szabályzása alapján “a legálisan vásárolt szoftver, operációs rendszer továbbértékesíthető, függetlenül attól, hogy nem testesül meg természetesen az árucikk megfogható, tárgyiasult elemekben”. Mielőtt bárki felháborodva üvöltene a képernyővel ezt olvasván, hadd hívjam fel a figyelmet arra a szintén EU-s marhaságra, miszerint az e-könyv szoftvernek minősül: emlékezzünk, pontosan ezért nem engedik a nyomtatott könyvvel megegyező ÁFA-kategóriát alkalmazni rá, így vehetjük jóval drágábban a hőn áhított regényeinket digitális formátumban. Csak annyit mondanék, hogy ha az egyik oldalról szoftvernek minősítjük, és jól elvagyunk ezzel, akkor ne nagyon kérjük már számon a kedves olvasón, hogy áruba bocsátja elolvasott könyveit! Vagy mondjuk ki végre, hogy az e-könyv tényleg nem szoftver, és akkor jöhetnek az újabb és újabb szabályok, rendelkezések.

Hogy mi sül ki ebből, azt nem nehéz megjósolni szerintem: adunk egy jó nagy lökést az illegális árucserének, virágozzon csak a torrent, fájlmegosztás – ugyanis ha valakivel, hát az olvasóval, a becsületes, az e-könyvért fizető olvasóval nagyon nem kellene szórakozni. Mire ezt megtanulják, talán már késő lesz. Mindenkinek.