Auster és a határvidék

A kriptikus cím két új AMERICANA eBooks kötetre utal, amelyek év végére jöttek ki, ismét egy produktív esztendővé varázsolva a tavalyit. Hegyi Pál Paul Auster-kötete nekem különösen favorit, már eleve Auster miatt is, másrészt néhány dolgot már kapott a szerzőtől az ember korábbi írásaiban, harmadrészt pedig olyan elméleti alapokkal dolgozik, amelyek számomra kedvesek, és nagyon inspiráló azt látni, hogy valaki ugyanazon keretekből kiindulva merre viszi az értelmezést. Hiánypótló a kötet egyébként abból a szempontból is, hogy Austerről meglehetősen kevés ilyen elmélyült, átgondolt elméleti-kritikai mű születik, pláne magyar nyelven, pláne úgy, hogy a szerző ügyesen cinkosa is marad tárgyának, és eljátszadozik rendesen a jellegzetes austeri fordulattal: bizony megkérdőjeleződik az önazonosság, identitásbéli kalanddá válik minden.

A másik évvégi befutó Egerből érkezett, Kádár Judit Ágnes és Tarnóc András szerkesztésében, az angol nyelvű La Frontera: Reflections on Borders in American Culture. A címből is világos, hogy egy ismét előtérbe került tematika fogja össze a kötet írásait, hiszen ha a jelenlegi amerikai közbeszéd központi szervező kérdését kellene azonosítani, egyértelműen a határvidék kerülne elő, annak konkrét, fizikai, és átvitt, szétpolitizált, identifikációs értelmében egyaránt. A könyv külön érdekessége, hogy egyik kedves kollégánk hihetetlen tehetséges lánya készítette a borító képét, amire külön büszkék vagyunk, jó lenne, ha sok ifjú tehetség keze munkája adna plusz értelmet a kiadó köteteinek a jövőben is.

Két vérbeli amerikanista kötetről van tehát szó, melyeket szokás szerint nyomtatásban és ingyenesen letölthető és szabadon terjeszthető e-könyves formátumokban is kínál a kiadó. Nincs kifogás, van olvasnivaló, és hamarosan jönnek a 2017-es megjelenések is!