A böngésző mint e-könyv olvasó

Míg korábban sokszor, sokaktól megkaptam én magam is, hogy szép, szép ez a nagy e-könyves felbuzdulás, de amíg nincs legalább olyan mértékben elterjedve az olvasóeszköz, mint a mobiltelefon, addig nincs mit beszélni róla, mára nagy mértékben megváltozott a helyzet. Nem csupán arról van szó, hogy a mobiltelefonok “okos” divíziója már e-olvasóként is funkcionálhat, sőt, túl lehet lépni azon is, hogy egy külön programot/alkalmazást kell telepíteni ahhoz, hogy megbirkózzunk egy .mobi vagy egy .epub kiterjesztésű fájllal: eljutottunk ugyanis oda, hogy elég, ha a gépünkön van egy böngésző.

Az Amazon korán rájött, hogy nem szabad csak és kizárólag az általuk forgalmazott Kindle hardverre támaszkodni, ha e-könyves expanzióról van szó, mert akármilyen szépen is fogynak a különféle eszközök, a profitot ugye maximalizálni illik. Ennek megfelelően sorra jelentek meg az ingyenes alkalmazások, amelyek mára szinte minden eszközön/platformon működnek. Így aki egy Kindle e-könyvvel lép a piacra, egészen biztosan eljut mindenhová, a formátum nem akadály. De hogy tényleg eszköz- és platformfüggetlenné váljon az e-könyv forgalmazása, lehetőség van a böngésző alapú olvasásra is, ami persze éppúgy szinkronizálja tartalmainkat a többi eszközünkkel, mint az alkalmazások, tehát kiváló kiegészítőként funkcionál ez a megoldás. Nincs többé legitimációja a “nincs Kindle-m sajnos…!” kifogásoknak – böngésző ugyanis csak-csak akad minden operációs rendszeren.

De nem csak az Amazon nyitott a webes felület felé – noha kétségtelenül az ő megoldásuk működik legtökéletesebben a saját ökoszisztémára támaszkodva. Míg a Kobo egyelőre a letölthető alkalmazásokkal egészítik ki a hardveres lehetőségeket, addig az Amazon nagy riválisa, a Barnes & Noble is bemutatta már a böngészőre szabott olvasási megoldását.

Mindez azt jelenti, hogy megszűnt az e-könyv exkluzivitása, amennyiben ez alatt azt értjük, hogy csak dedikált eszközzel lehet ezeket a digitális köteteket fogyasztani. Már az alkalmazások is kinyitották a kaput a potenciális olvasóközönség felé, de a böngészőre szabott olvasói interfészek talán még közelebb hozzák a vásárlóerőt – ne legyenek kétségeink, ezek a megoldások nem elsődleges jelleggel jelennek meg, sokkal inkább a főbb termékek kiegészítéseként, valamint a kicsit bizalmatlanabb, vagy digitális ügyekben bizonytalanabb olvasók meggyőzése gyanánt. A lényeg mindazonáltal az, hogy nem lehet többé kifogás: immáron nincs technikai akadálya annak, hogy ha valaki e-könyvet szeretne olvasni, az megtegye.