Textpattern és Windows Live Writer – hogyan publikáljunk egy nem támogatott kettőssel?

Sokat hallani, hogy a Textpattern azért nem terjedt el jobban, mint lehetőségei alapján várható lenne, mert az adminisztrációs felülete a Textile szövegszerkesztési formátummal karöltve kissé elriasztja a felhasználót, aki nincs ahhoz szokva (és nem is kíván hozzászokni ahhoz), hogy egy új rendszert tanuljon meg: ő csupán közzé szeretne tenni tartalmakat, és nem azzal bíbelődni, hogy éppen milyen tag szükséges a dőlt betűhöz, stb. A WordPress például egészen szép tipográfiával és egy jól kezelhető vizuális szövegszerkesztővel lepi meg a felhasználót, aki így könnyedén formázhatja szövegét anélkül, hogy látná vagy akár értené, mi is folyik a szerkesztő hátterében, milyen kódok kerülnek a szövegbe, milyen formázási parancsok jelennek meg a forráskódban. (Mellesleg éppen ez az, amiért sokan kikapcsolják a vizuális szerkesztőt, és talán a Textpattern puritán megoldása ezért lehet vonzó – csak hogy az érem másik oldalát is említsem.) Nem kell persze rögvest lemondani a TXP-ről csak a szövegszerkesztő miatt: vannak pluginok, amelyek többféle szerkesztőt is ki tudnak csikarni, ha kell, és persze ott vannak az asztali publikációs eszközök is – csakhogy a TXP, mivel nem igazán elterjedt tartalomkezelőről van szó, sajnos nem tartozik a legtámogatottabbak közé. Mivel a hivatalos dokumentációban nincs erről szó, gondoltam, megosztom, hogy is lehet például a Windows Live Writer-rel összekötni.

Először is bizonyosodjunk meg róla, hogy a legfrissebb TXP-verzió működteti blogunkat, hiszen ebben már alapfelszerelés az xml-rpc, amely tulajdonképpen a távoli publikációs lehetőség garanciája esetünkben. Az adminisztrációs felületen a részletes beállításoknál engedélyezni kell az xml-rpc szerver működését:

A Live Writert telepítsük a gépünkre, majd jöhet a beállítás – és a fejvakarás, ugyanis nem fogjuk megtalálni a TXP-t az integrációra felajánlott blogmotorok listáján. Pánikra persze semmi ok, minimális guglizást követően kiderül, hogy a Moveable Type protokoll-sablonját kell választani, és oda beírni a TXP-blogunkon aktivált xml-rpc szerver megfelelő elérési útját, és engedélyezhetjük is, hogy a WLW ismerkedjen a bloggal. A TXP felépítéséből kifolyólag a szekciókat külön blogokként fogja felismerni a WLW – egyszerűen válasszuk ki azt a szekciót, ahová publikálni kívánjuk a bejegyzéseket, és engedélyezzük azt is, hogy a WLW átvegye a címkéket illetve kategóriákat is. Ezt követően már neki is foghatunk az írásnak:

Jelen bejegyzés a WLW-ben

Majdnem minden szép és jó, csak kár, hogy nem működik minden hibátlanul. Bár a WLW elvileg lehetővé teszi, hogy más tárhelyen megosztott/tárolt képeket is simán beilleszthessünk a képbeillesztés funkcióval, ahol egy “Web” gombra kellene kattintani – csakhogy éppen ez az egy fránya kis gombocska hiányzik a felületről, így erről az automatikus módszerről máris le lehet mondani. Marad a forráskód, ahová jöhet a beillesztőkód – ennél azért a Textile formázás is könnyebb és gyorsabb, valljuk meg őszintén. Ami pozitívum viszont az a WLW könnyű kezelhetősége, meglepő gyorsasága (pl. a szerkesztés, villámnézet és a forrás nézeteinek váltásakor), a szerkesztési lehetőségek széles arzenálja, és az, hogy úgy jeleníti meg már a szerkesztői felületet is, hogy olyan, mintha a blog publikus felületére írnánk (ez az igazi wysiwyg, nem a sima vizuális szövegszerkesztő!), valamint a térképek, fényképalbumok és videók beillesztésének egyszerűsége, valamint a több blog integrációjának és kezelésének a lehetősége. Nem tökéletes párosítás tehát a TXPWLW frigy, de ha gyors bejegyzésre vagy megosztásra fanyalodnánk, akkor kellemes élményt tud nyújtani.

A WordPress és a Windows Live Writer használatáról a DragonWeb on WordPress oldalon írtam!

(Jelen bejegyzés WLW-vel készült természetesen – szemléltetési célzattal.)