Cold brew

Itt a nyár, épp ideje kicsit feldobni a kávézási rituálét valami olyasmivel, ami az évszaknak megfelelő, és a hagyományos ízvilághoz képest valami újat is hoz. Egyre több helyen látni és kapni a cold brew kávét, ami hideg kivonatolt kávét jelent: nem “főzik”, nem is forró vízzel készítik, hanem a kávéőrleményt hosszú ideig hideg vízben áztatják, majd leszűrik, és ízlés szerint kínálják. Az íze sokkal lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos, vagy akár újhullámos módszerekkel készített kávénak, mert a hosszú extrakció miatt a savak nem oldódnak ki a babból. Éppen ezért azok is bőszen fogyaszthatják, akik egyébként épp a gyomruk miatt nem isznak kávét – vagy akár az ízre panaszkodnak: ez a kávé ugyanis nem keserű, hanem ízes, gyümölcsös vagy éppen csokis. Alapból, nem kell ízesítgetni. Igazán nem nagy ördöngősség otthon előállítani a tökéletes cold brew-t, megéri kísérletezni. Van azonban néhány alapszabály, amit érdemes betartani, ha igazán finomat szeretnénk inni. Először is, minőségi kávéval kell dolgozni. Ilyet ne keressen senki a bevásárlóközpontok polcain – sokkal inkább valamelyik újhullámos kávézóban, tessék nyugodtan kérdezni-érdeklődni a baristánál, melyik típussal érdemes kísérletezni. Másodszor, szükség lesz egy jó minőségű őrlőre is: nem, nem arra, ami szanaszét kaszabolja egy ki tudja, mikor élezett késsel a kávébabot, ahol éri. Egy olcsóbban (értsd: ebay) is beszerezhető, kerámia kúpos kézi őrlő a minimum, ami dukál. Innentől kezdve már csak extrák jönnek: ha van egy French press a háztartásban, minden könnyebb lesz (vagyis kevésbé trutyis), pláne ha valami más, alternatív kávé készítő eszköz is akad, mert ezekkel egészen ügyesen és gyorsan le lehet szűrni majd a nedűt (ezek nélkül is simán megy, csak céleszközökkel nyilván minden könnyebb).

És akkor nézzük is a lépéseket:

  • Durvára őröljük a kávénkat (ami eleve illatos, friss, világos pörkölésű). Kezdésnek nyugodtan lehet 1:8 aránnyal dolgozni, vagyis 1 rész kávé, 8 rész víz (szorozza be mindenki: én egy kis adaghoz, kísérletképpen javaslom a 20gr kávét felönteni kb. 160gr vízzel – ezt mérlegen célszerű méricskélni, nem menőzésből, hanem hogy később reprodukálható legyen, vagy épp követni lehessen a változásokat).

  • Öntsük az őrleményre a vizet, hagyjuk, hogy jól ellepje.

  • Keverjük meg, várjunk egy percet, majd keverjük meg ismét, hogy minél jobban átitatódjon a kávé, és menjen le az üveg aljára, ázzon csak szépen!

  • Fedjük le, tegyük hűtőbe 8-12 órára. Ha valaki nem szeretne olyan nagyon hideg italt, akkor nyugodtan készítheti az italt szobahőmérsékleten is. A lényeg, hogy minimum 8 óráig hagyja békén a keveréket – minél tovább hagyjuk, annál erősebb lesz a kivonat (koffein tekintetében igazi pörgetésre lehet készülni!).

  • Ha éjszakára hagytuk magára a cold brew-t, akkor reggel szépen le kell szűrni a kávét: ha French press-szel készítettük, simán nyomjuk le a szűrőt, majd szűrjük át minimum egyszer egy papírszűrős megoldással is (én egy Aeropress-t fogtam munkára: csak beletöltöttem a csőbe a kávét, és ahogy egyébként is csinálnám, szépen átnyomom a szűrőrészen az italt). Ha nem elég tiszta (mert nem elég durvára őröltük a kávét), szűrjük át még egyszer  a kávét.

  • Töltsük ki egy pohárba, kóstoljuk meg: nyugodtan lehet hígítani, ha kell, de meg is lehet melegíteni, vagy épp még hűteni, jégkockákkal feldobni, netán narancslével vadítani (gyümölcsös a kávé, szóval nem kell megijedni az elsőre vadabbnak tűnő megoldástól sem).

Bónusz, hogy nagyobb mennyiségben is könnyedén előállíthatunk belőle, és el is raktározhatjuk a hűtőben. Ráadásul könnyen magunkkal vihetjük városi túlélő extraktum gyanánt, vagy kirándulásra olyan helyekre, ahol nincs lehetőség kávé készítésére. És ne feledjük: az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz kávét igyunk.