WordPress Magyarország

Elindult a WordPress Magyarország oldal, ahol mindenféle információ, fordítások és természetesen letölthető nyalánkságok várják a bloggereket, vagy blogolni vágyókat. A lényeg persze a nyelvi komponens: a kezdeményezés célja, hogy ne csupán a blogmotor és néhány tartozéka legyen lefordítva magyarra, hanem lehetőség szerint a teljes dokumentáció. A főszerkesztő-kezdeményező a Joomla! Magyarország egyik legismertebb tagja, Patai László, aki Joomla-blogját maga is WordPressen futtatja.

A WordPress magyar fordítása már régóta várat magára, és ha valaki megnézi a hivatalos fordítási statisztikákat, akkor azt látja, hogy igen csak a mezőny alsóbb részében kullogunk – van tehát tennivaló bőven. Rövid egyeztetést követően jómagam is csatlakoztam a WordPress Magyarország csapatához – eddig is fordítottam sablonokat/sminkeket (ki hogy nevezi), és a WordPress.com nyelvi fájljába is besegítettem, de sokkal fontosabb feladat a blogmotor blog-o-tom általi fordításához minél többet hozzátenni dokumentációban is (nem beszélve a sablonokról/sminkekről és a pluginekről…).

Patai kolléga azonban olyan lelkes, hogy nem állt meg a WordPress magyar honlapjának elindításánál – már készül a WordPress lap is, ahol aztán nyilván dögivel lesznek források a WP kedvelőinek, gondolom a fő hagsúly ott is azon lesz, hogy minél több magyar nyelvű tartozék jusson el a felhasználókhoz – sőt, igazi gyűjtőhelye lehet mindenféle WP-s kezdeményezésnek is! Mert tessék hosszútávra berendezkedni: a WP-projekt világszerte fejlődik, egyre népszerűbb, folyamatos a fejlesztés, óriási közösséget tudhat magának, nem árt tehát, ha a hazai blogszféra is követi a fejleményeket, vagy netán (ábrándok ábrándja?) tevékeny részesévé is válik. Drukk ezerrel – tartson a lendület sokáig!