Wiki-regény

A Million Penguins WikiNem, nem valami új, szirupos, sorozatban ömlesztett színes-szagos fedelű novella születéséről van szó! A wiki “lehetővé teszi azt, hogy a felhasználók (vagy általános esetben bárki) a laphoz új tartalmakat adjanak, vagy azon tartalmat módosítsanak”. És hogy mindennek mi köze a regényhez? Nos a The Blog Herald arról számolt be, hogy az angol illetőségű Penguin kiadó a leicesteri De Monfort Egyetemmel karöltve február elsején útjára bocsátotta azon kezdeményezését, amelynek keretében kiderítik, vajon megírható e egy (vagy ez esetben több) regény úgy, hogy a szerzők a világ minden tájáról beleszólhatnak illetve konkrétan beleírhatnak a műbe. A wiki szoftver segítségével készült “A Million Penguins“ névre keresztelt webhellyel tehát arra keresik a választ, hogy a közösségi szerzőiség vajon létezik e, és ha igen, piacképes terméket képes e előállítani.

Jelenleg három különböző regény írása van folyamatban, amelyet maximum öt hétig lehet folytatni, mégpedig azzal a megkötéssel, hogy az egyszeri hozzájárulás a szövegfolyamhoz nem lehet több 250 szónál (amit aztán lehet ismételni persze). Az ismertető szerint a wiki általános szabályai a mérvadóak, tehát a szöveghez szabadon lehet hozzáadni, szerkesztést eszközölni, esetleg törölni, az egyetlen kérés csupán annyi, hogy a szerzők vetkőzzék le egojukat, és a szöveg jobbítása érdekében fussanak neki a feladatnak.

Az önmagában is érdekes projekt azért más fontos kérdést is felvet: nevezetesen a szerzői jogok és a tulajdonlás kérdését – talán ebből a szempontból is érdekes, hogy egy neves kiadó karolta fel az ötletet. Meglátjuk, mi sül ki belőle, addig is, aki kedvet érez hozzá, hogy részese legyen a világméretű alkotói gárdának, ne fogja vissza magát!