Widget widget hátán

Szép szó a widget, de nem nagyon tudjuk fordítani, és nem is biztos, hogy megérné valami nagyon ötletes magyar verzióval előállni ez esetben (a diszkóval is milyen jól elvagyunk – maximum majd ezt is vidzsit-nek írjuk). Olyan alkalmazásról van szó, amelyik gépünkre és webhelyünkre egyaránt beilleszthető, közvetlen kapcsolatot tart fenn a kiszolgálóval, így mindig másodperce kész (a naprakészség már a múlté nyilván) információt jelenít meg. Ez a jövő, állítólag, vagyis kiválogathatjuk, milyen információs csatornák életbevágóan fontosak számunkra, és az ahhoz készített widget-et szépen letöltjük az asztalra, hogy a gép bekapcsolásakor már rögvest értesülhessünk a friss hírekről anélkül, hogy akár a böngészőt, akár a levelező programot, akár az rss olvasót elindítottuk volna. Ha a világgal is szeretnénk megosztani, mi is érdekel bennünket, és adott esetben egy webhellyel is rendelkezünk, akkor oda is beilleszthetjük kis kedvencünket – így ott is frissül az információ, mindenféle közbeavatkozás nélkül.

A blogom alakítgatásával kapcsolatos teendőim egyike volt, hogy a twitter mellett ezt a hullámot se hagyjam ki: így hirtelen máris három widget áll a kedves látogató rendelkezésére. Mivel a múlt héten egy hallgató azt mondta, nem tudja letölteni a kurzusleírást az erre vonatkozó bejegyzésemből (hiszi a piszi, szerintem egyszerűen nem volt acrobat reader a gépén: úgy tényleg nem fog menni), így gondoltam, megkönnyítem mindenki dolgát, és az oldalsávba pakoltam egy letöltés widget-et, biztos, ami biztos. Ez így néz ki:

Most már sikerülnie kell… Ezt követően abban a bárgyú ábrándban ringattam magam egy kis ideig (éppen annyi ideig, míg létrejött a következő widget), hogy valakit érdekelhetnek a bejegyzéseim (na, ne legyünk álszerények, csak az rss hírcsatornát ennyien olvassák: ), ezért megintcsak az oldalsávba pakoltam a blogom widget-jét is: letölthető, beágyazható, ráadásul szerkeszthető is! Ha nem tetszik a szín, vagy nem megfelelő a méretezés, át lehet alakítani, ami azért nem olyan rossz dolog. Így néz ki az alapbeállítás:

Aztán van egy olyan böngésző, amelyik ráállt erre az új trendre, és kiegészítőit már nem beépülőként (plugin vagy add-on) ajánlja, hanem widget formában – ez az Opera. Amellett, hogy hihetetlen gyors és biztonságos, barátságos a kezelőfelülete, kellemes a külalakja, azt is fontosnak tartották a fejlesztés során, hogy a widgetek alkalmazásával megkönnyítsék a felhasználók dolgát. Ugyanis például egy blogot szépen widget-té lehet alakítani egy kattintással, és akár a böngészőtől függetlenül is figyelni a frissülő bejegyzéseket. Ha az alábbi ikonra kattint egy Opera-felhasználó, akkor rögvest automatikusan elkészül a blogom widgetje:

Widgetize!

Opera widgetEzt is az oldalsávba pakoltam, hátha valaki mégis rászánja magát, hogy beszerzi magának 🙂 . Továbbá a böngészősávban megjelenik egy kis kék widget-ikon, amelyre kattintva ugyanúgy letölthető a DragonWeb Opera-widgetje – ezt az Opera 9-es verziójától felfelé automatikusan felismeri. Nincs is más hátra, mint előre a widget-i úton!