Webhely hírek: AMERICANA, Four Fathers

AMERICANA Még a nyaralás előtt jeleztem nagyon röviden, hogy elkészült az AMERICANA – E-Journal of American Studies in Hungary új webhelye, természetesen új dizájnnal, ami alatt immáron a Textpattern tartalomkezelő szoftvere fut. A váltást tulajdonképpen az sürgette, hogy az eddig ingyenes tárhelyen futó folyóirat mind látogatottságban, mind technikailag saját tárhelyet igényelt – és persze komoly szándékról és háttérről tanúskodik az új domain név is. A Four Fathers esetében egy félig-meddig már elkészült webhelyet vettem át, ami igen súlyos gondokkal küzdött.

AMERICANA: az új webhely kialakítása

AMERICANA Blog Ha valaki figyelemmel kísérte az AMERICANA eddigi fejlődését (vagy legalábbis az egyes kiadványok megjelenésénél rápillantott a honlapra), az láthatta, hogy majd’ minden szám esetén történt valami változás: vagy a dizájn, vagy a háttér terén. Most, hogy visszanéztem az első webhely struktúrákat, amiket alkalmaztunk (naná, hogy szimpla, táblázat alapú statikus HTML oldalak voltak…), elszörnyedtem kicsit, mert a mostani letisztult külalakhoz és struktúrához képest hihetetlen “rendetlenség” és “összevisszaság” uralkodott anno. Ráadásul mostanra érezhetővé vált az egykori váltás is: a második számnál egy alig észrevehető mappa átcsoportosítás történt, ami kicsit bekavarta a linkeket, amelyek közül nem sikerült akkoriban mindet rendbe tenni.

Az új helyen azonban már adatbázisra váltottunk, egységes struktúrába szedtük már az előző számot is (és dolgozunk a korábbiak integrálásán is, ami nem kis feladat), és sikerült olyanná tenni a folyóiratot, amilyenné mindig is szerettük volna: letisztult, átgondolt nemzetközi szakmai fórummá. Két különböző sablont és struktúrát kellett teljesen átformálni ahhoz, hogy a mostani állapotot elérjük – így egyben kezelhető a dinamikus rendszerben működő lapstruktúra és a blog is. Ezen felül beindítottunk egy IWIW-hez vagy Facebook-hoz hasonló online közösségi szájtot is meghívásos alapon, aminek az a célja, hogy a világ minden tájáról egy virtuális térbe gyűjtse az amerikanista szakembereket, kutatókat illetve hallgatókat: mindezt persze az AMERICANA keretein belül. Hamarosan megjelenik az új szám is, amiről természetesen be fogok számolni.

Four Fathers

Four Fathers Egy kedves felkérésnek eleget téve kezdtem el ügyködni a Four Fathers együttes honlapján, amit előttem már beüzemeltek – olyannyira, hogy az ékezetes karakterek miatt nem csak élvezhetetlenné/olvashatatlanná vált az oldal, de az adminisztrációs felület teljességgel használhatatlan állapotban volt. A webhely tárhelyszolgáltatója mosta kezeit (a webmester menthetetlennek titulálta az adatbázist), a kreátor pedig nem óhajtotta javítani a hibákat (vagy csak egyszerűen lemondott róla…). Maradt a józan ész, és sikerült prezentálható állapotba hozni a népszerű énekegyüttes webes otthonát, ráadásul a rendszer (Joomla!) kibővült megannyi hasznos funkcióval: van fórum, online zenehallgatási lehetőség, hírlevél, stb. Rajongóknak egész egyszerűen kötelező a webhely látogatása és megjegyzése!

Mindkét webhely nagy vállalkozás, és az előre tervezettnél nagyobb kihívás is volt – de hihetetlen örömömre mindkettő teljesen jól vizsgázott eddig, és sikerült mindkét esetben olyan webes jelenlétet létrehozni, ami mind külalakjában, mind funkcionalitásában kielégíti a fenntartók és a látogatók igényeit is.

Egy röpke bemutató, kis zenei aláfestéssel: