Viewzi kereső a blogokhoz

Egyik kedvenc kis keresőmotorom, a fantasztikusan látványos és nem mellesleg nagyon okos Viewzi éppen ma jelenti be új szolgáltatását, ami webhely tulajdonosoknak, bloggereknek talán nem lesz megvetendő móka: mától ugyanis bárki használhatja pluginként a Viewzi keresést illetve megjelenítési módokat, mégpedig úgy, hogy közben saját blogjának/oldalának keresőmotorja dolgozik a háttérben. A keresés tehát ugyanúgy zajlik, viszont az eredmények egy greyboxos megoldásban jelennek meg, mégpedig több verzióban (ahogy azt a Viewzi keresőjénél megszokhattuk): bejegyzések nézete, fényképnézet, videónézet, illetve idővonalat is meg tud jeleníteni a kereső. Első körben WordPress és Habari pluginok érhetőek el, de jön a Moveable Type és a Drupal megoldás is, illetve érkezik majd a Blogger, Textpattern és a tumblr plugin is!

Így néz ki a sima blognézet, vagyis a bejegyzések sorjázása keresési eredményként (egyébként konfigurációs lehetőségek itt is vannak: pl. lehet külön a hozzászólásokat vagy csak a bejegyzéseket megjeleníteni, stb.):

Fényképnézet (Flickr, Picasa, SmugMug – később jön talán a Photobucket és a MySpace is):

Videónézet (YouTube, Viddler és Joost, de jön majd a Vimeo, MySpace Video és a Google Video is):

És végül, de nem utolsó sorban az idővonalszerű megjelenítés, amelynél ha egy cikk fölé tartjuk az egeret, akkor meg is jelenik egy kis részlet a találatból, ami alapján eldönthetjük, hogy ráleltünk-e a keresett kifejezésre:

Egyébként van már néhány működő példa – itt lehet is tesztelgetni:

Egy hozzászólás a(z) “Viewzi kereső a blogokhoz” című bejegyzéshez

  1. még nem ismertem, de tényleg azt kell rá mondjam, hogy váu. csak egy a baj az ilyen dolgokkal: a jelenlegi sávszéleket figyelembe véve (nem csak magyarországon) hiába látványos ez, a mindennapi kereséshez még túl lassú :S de hát türelem sávszélt terem 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.