Választási szópárbaj

Barack Obama és John McCain Bár a republikánus elnökjelölt, John McCain köztudottan nem komálja az internetet semmilyen formában, és a blogról valószínűleg fogalma sincs, mégis kénytelen felvenni a kesztyűt és ellenlábasának, a demokrata Barack Obamának masszív online jelenlétét némileg kompenzálni. Erre “természetesen” szakembert foglalkoztat, nehogy belegabalyodjon a klaviatúra labirintusába, míg Obama közösségi alapokra helyezte megnyilvánulását, nyilván a “több szem többet lát” mintájára a “több blogger több bejegyzést ír” elvét kultiválja. A Boston Globe online kiadásában John Schwenkler, a University of California, Berkeley egy filozófia szakos hallgatója most egy népszerű online eszközzel (wordle) generált mindkét jelölt blogjából szófelhőt, hogy kiderítse, melyek a kulcsszavak az adott blog szövegében, vagyis mire helyeződik a legnagyobb hangsúly az egyes bejegyzésekben. Érdekes eredmény született!

Az automatikusan generált szófelhőből ezek szerint az tűnik ki, hogy míg Obama természetesen saját programját és elképzeléseit propagálja, saját blogja illetve oldala tényleg róla szól, addig vetélytársa nem tud mást kitalálni, ezért ő is Obamáról ír! Nem vagyok politikai elemző, így nem is bocsátkoznék messzemenő következtetések levonásába, pláne nem szakmai magyarázatok eszkábálására, de a józan ész valamiért azt diktálja, hogy McCain stábja nem igazán érti, mi ennek a jelentőssége.

Mi pedig adjunk hálát a korszellemnek, hogy lehetővé tette a kulturális analitika korában, hogy ilyen ügyes kis eszközökkel pillanatok alatt átlássunk még a politikai propagandákon is! 😉