Ášj blogmotor

A Google Code csoportjában beindult egy új projekt, amely egy blogmotor kifejlesztésére vállalkozik. Önmagában ez még nem is lenne rendkívüli, hiszen rengeteg nyílt forráskódú blogmotort lehet levadászni a neten (csak az Opensource CMS minimum 16 darabbal számol, és akkor a fizetőseket még nem is említjük), viszont érdekes módon a WordPress fejlesztők közül kezdtek csatlakozni a Habari néven futó projekthez. Nem is akárkik: például a K2-es projekt feje, Michael Heilemann, aki a “Time to Habari“ című bejegyzésében osztotta meg a hírt a világgal, valamint Chris J. Davis, aki már az új forráskóddal működteti blogját.

Nagy divatja van egyébként mostanság a szuahéli nyelvnek: a Joomla! (ami kb. “minden együtt”-et jelent) után ott van a linuxos Ubuntu (ami ugyan nem biztos, hogy éppen szuahéli, mindenesetre azt jelenti, “emberség másokkal szemben”), és most itt a Habari, aminek jelentése “újság” (ebben az értelemben: “Mi újság?”). Maga a projekt még alfa stádiumban van, de azért tesztelhető, és persze – nyílt forráskódról van szó – fejleszthető.

Kérdések persze vannak, nem biztos, hogy érdemes, vagy egyáltalán lehet rájuk válaszolni, például: szükség van-e újabb blogmotorra, illetve lehet-e a WordPress-nek igazi riválisa manapság? (Bocs, kedves Textpatternesek ill. Movable Type rajongók…) Michael Heilemann azt mondja, igazából az motiválta a döntését, hogy a WordPress, ha tetszik, ha nem, elindult a kereskedelmi vizekre, és számára ez már nem igazi kihívás – a kód stabil, ha valami probléma adódik, a közösség azonnal ráveti magát, és már javítják is – szóval hiányzott már neki a régmúlt, ahol mindenegyes új megoldásért meg kellett küzdeni. Ezt látja most a Habari-ban. Hát, meglátjuk, mi sül ki belőle, és nyílt forráskódja miatt azt is mondhatjuk: hajrá!

2 hozzászólás a(z) “Ášj blogmotor” című bejegyzéshez

  1. Hát, kíváncsi leszek, mi újat sikerül kihozni, ami pl. felülszárnyalná a WordPress-t. Majd meglátjuk. Egyelőre szerények és szűkszavúak, de valamit nagyon tudhatnak, ha ilyen nagyszerű fejlesztőket sikerült a projekt mellé állítani 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.