Tudományos mondattan, avagy milyen kifejezést ne használjunk szakdolgozatunkban

Megboldogult hallgató koromban az egyik oktatónk óriási segítséggel szolgált, amikor kezünkbe nyomta az alább olvasható kis humorosnak szánt összeállítást, ami összegyűjt néhány igen gyakori tudományosnak szánt szófordulatot, és persze rögvest mellékeli is, hogy mit is jelenthet a szóvirág. Nagyrészt az objektívnak vélt fordulatokat veszi alapul, rámutatva, hogy ezek általában puszta álcák egy-egy mulasztás vagy tájékozatlanság elkendőzésére. Mulassunk rajta, de okuljunk is belőle!

Tudományos mondattan

PDF formátumban is letölthető!

8 hozzászólás a(z) “Tudományos mondattan, avagy milyen kifejezést ne használjunk szakdolgozatunkban” című bejegyzéshez

  1. Kár, hogy nekünk nem nagyon osztogattak ilyet. Lehet könnyebb dolgunk lett volna :D.

  2. Ha megnézed, ezek többsége olyan, hogy a “jelentés” egy hosszabb kifejtés, tehát az egész kapásból tekinthető úgy is, hogy tömör megfogalmazások állnak szemben kifejtésekkel. Aminek persze semmi köze a tudományossághoz. Van, amit közölni akarok, van, amit nem.

  3. @fraki: nem egészen. a “jelentés” köszönőviszonyban sincs az első résszel 🙂 épp ez a lényege… az, hogy közölni akarsz valamit vagy nem, nem ebbe a kérdéskörbe tartozik. ha nem akarsz közölni valamit ugyanis, akkor nem teszed. itt viszont mindegyik fordulat ügyetlenül próbál “jelenteni” valamit, csak épp ha jobban odafigyel az ember, világos, hogy elterelő hadművelet 🙂 ha sok szakdolgozat + szemináriumi dolgozat jön egyszerre, enyhén feltűnnek az ismétlődések :)))

  4. valamivel viszont kenni kell mert a kategorikus kinyilatkoztatásokba könnyebb belekötni, és akkor még mindig érvelhet a hallgató, hogy de én nem is azt írtam, hogy ez így van, csak lehet így is – hehehe

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.