To blog or not to blog?

Olvasom a Blogvilág című könyvet, néhol igen vegyes érzésekkel, ám a kötet vezéralakjának titulált Bőgel György öninterjújában kitűnő ötletre leltem. A hallgatóknak javasolja a blogot mint kutatási naplót, amely hatékony eszköz lehet a szakdolgozat előkészítési fázisában. Elsőre talán furcsának tűnik a gondolat, pedig igazából teljesen nyilvánvaló – miért is nem jutott eddig az eszembe…? Ha megfigyeljük egy átlag blog felépítését, akkor azt vesszük észre, hogy a bejegyzések kronologikusan tárolódnak (fordított sorrendben ugyebár, tehát mindig a legfrissebb van legfelül), címkézhetőek (vagyis lehetővé teszik a tematikus kereséseket és rendszerezéseket), összekapcsolhatóak, linkeket tartalmaznak további referenciákra mutatva, és egyáltalán, eleve szerkesztik a gondolatmeneteket.

Tulajdonképpen maga a publikálás ténye rákényszeríti az embert, hogy ha egy mégoly rövid bejegyzés idejére is, de összeszedje a gondolatait, keretet adjon az argumentációnak, és stilisztikailag is rendbe tegye az irományt. Sőt, azt a Bőgel-gondolatot is nagyon jónak tartom, hogy a blog mint publikációs forma, a kutatás lehetséges megjelenési formái közül a kutató feljegyzései és egy komplett cikk között helyezkedik el – vagyis egy nagyon fontos, tapasztalatból azt mondhatom, kihagyhatatlan lépést realizál. Már persze ha kihasználjuk ezt a kitűnő lehetőséget. (Ha jól sejtem, van olyan hallgatóm, aki kutatási témájában blogot indított – ha meglesz, belinkelem.)

Mi kell ennél több? Kell ennél jobb vagy hatékonyabb szakdolgozat- vagy kutatáselősegítő szerkentyű? Arról nem is beszélve, hogy a hozzászólások engedélyezésével olyan interaktív felület hozható létre, amely a szélesebb körű tájékozódást is elősegíti, ami valljuk meg, pótolhatatlan előny. Ha körülnézünk az úgynevezett blogszférában, akkor elég hamar találkozunk hasonló indíttatású blogokkal: a szoftverfejlesztés vagy a filmkészítés területén tulajdonképpen már bevált módszer a blog használata. Rengeteg nyílt forráskódú szoftverhez (mint például a WordPress-hez is) igazából blogokból lehet összegyűjteni a leleményesebbnél leleményesebb, hasznosabbnál hasznosabb plugint, és ha esetleg magunk veselkednénk neki egy szerény fejlesztési hozzájárulásnak, azt is blogunkon publikálhatnánk (erre egyébként megvannak a különböző licensz formátumok). Rengeteg forgatásban lévő filmprodukció használja ki a blog napló jellegét, ami igazából marketing fogásnak sem utolsó.

5 hozzászólás a(z) “To blog or not to blog?” című bejegyzéshez

 1. hellooooooooooooooo zoli,

  bár én még nem adtam a fejem a blogolásra, annak mindenképp örülök, hogy te igen, mert így villámgyorsan el lehet érni 🙂
  a karácsonyfa alatt (aminek think free a neve) találsz egy kis esszécskét, amire a választ természetesen nem kérem az én fám alá, de mondjuk húsvétra…. 😀 (szóval, nem sürgetlek, de reménykedem egy januári visszajelzésben)
  addig is kellemes ünnepeket és megérdemelt láblógatást kívánok

  üdv

  emmmmmmmmmma

 2. Héé, micsoda elmés ötlet! Új vagyok a blogolás témában, de ez hasznosnak tűnik! A könyvről még nem hallottam, te hogy bukkantál rá?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.